fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredložili mjere za profesionalnu i hobi poljoprivrednu proizvodnju

Predložili mjere za profesionalnu i hobi poljoprivrednu proizvodnju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Demokratska Crna Gora predložila je mjere za profesionalnu i hobi poljoprivrednu proizvodnju, koje, između ostalog, podrazumijevaju da se u najkraćem roku stave u funkciju sve raspoložive obradive površine u državi.

Potpredsjednica i poslanica Demokrata, Zdenka Popović, kazala je da će se to postići dodatnim paketom subvencija i direktnoj pomoći postojećim poljoprivrednim proizvođačima, kako bi se stimulisali za povećanje obima proizvodnje.

“Ono što je veoma važno, jeste da se odmah obezbijedi finansijski paket za direktno novčano stimulisanje svih vlasnika obradivih poljoprivrednih površina da pokrenu proizvodnju. To bi se moglo sprovesti novčanim stimulacijama po hektru zasađene obradive površine”, navela je Popović u saopštenju.

Prema njenim riječima, upravo će se na taj način povećati obim proizvodnje i obezbijediti veće količine domaćih proizvoda na tržištu.

“Neophodno je hitno, u saradnji sa poljoprivrednim apotekama, sublimirati količinu raspoloživog sjemenskog materijala i planski zasnivati nastupajuću sjetvu”, rekla je Popović.

Ona je dodala da, uporedo sa tim, treba izvršiti nabavku neophodnih količina sjemena žitarica, kako bi se na vrijeme započela sjetva ratarskih kultura.

“U saradnji sa savjetodavnim službama neopodno je konstantno obavljati monitoring stanja zasijanih površina, kako bi se mogle na vrijeme kreirati neophodne projekcije”, smatra Popović.

Lokalne samouprave bi, prema njeninm riječima, trebalo da se aktivno uključe u taj proces i da pruže pomoć Ministarstvu poljoprivrede u formiranju privremenih regionalnih otkupnih centara koji bi otkupili, skladištili i distribuirali proizvedeno povrće i voće.

“Predlažemo da se za svakog pojedinačnog registrovanog poljoprivrednog proizvođača, u zavisnosti od površine koju obrađuje ili od broja grla koja drži opredijeli od 200 do dvije hiljade EUR pomoći”, saopštila je Popović.

Ona smatra da je veoma važno izraditi i plan isporuka poljoprivrednih proizvoda svim potrošačkim jedinicama na teritoriji države.

“Posebnu pažnju je neophodno usmjeriti u očuvanje stočnog fonda i u tom cilju obezbijediti dovoljne količine kabaste i prerađjene stočne hrane”, navodi se u saopštenju.

Demokrate smatraju i da je potrebno da se svi građani Crne Gore, koji posjeduju okućnicu, dvorište ili manje obradive površine, stimulišu da zasade povrće za potrebe domaćinstva.

“Tako će u situaciji teške socio-ekonomske krize obezbijediti dio hrane. U tom cilju predlažemo da Ministarstvo poljoprivrede i lokalne uprave obezbijede besplatne, ili subvencionisane u visini od najmanje 50 odsto, količine sjemena za te potrebe”, zaključila je Popović.

Najčitanije

Vremenska prognoza: Danas promjenljivo, do 19 stepeni

Podgorica, (MINA) – U južnim predjelima Crne Gore jutros se očekuje povećana oblačnost, ponegdje...