fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPred EPCG izazovna godina

Pred EPCG izazovna godina

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Pred Elektroprivredom (EPCG) je teška i godina puna izazova, ocijenio je predsjednik Odbora direktora, Milutin Đukanović i poručio da nastavljaju da grade veliku i snažnu kompaniju.

„Vjerujem da ćemo uspjeti da valorizujemo sve što smo planirali. Na tom putu je potrebno da budemo zajedno, da se međusobno podržavamo i pomažemo, odnosno da svako da svoj doprinos i siguran sam da onda ni rezultat neće izostati“, kazao je Đukanović u intervjuu listu Elektroprivreda.

On je dodao da je, s obzirom na sve teškoće, ipak zadovoljan rezultatima postignutim u prošloj godini, u kojoj je sačuvana stabilnost kompanije, dok zaposleni i građani nijesu osjetili teret krize.

Đukanović je podsjetio da je u prvom kvartalu prošle godine kompanijom upravljao stari menadžment, koji je, prema njegovim riječima, krajnje tendeciozno i nedomaćinski raspolagao sredstvima.

„O tome govori i podatak da su već tada potrošeni iznosi za pojedine stavke projektovane budžetom na godišnjem nivou“, naveo je Đukanović.

On je podsjetio da su drugi i treći kvartal, kao i dio četvrtog protekli u znaku suše, koja je u velikoj mjeri smanjila učinke hidroenergetskih objekata, zbog čega je EPCG bila prinuđena da potroši dodatnih 15 miliona EUR za uvoz nedostajuće energije.

„Da nevolja bude veća, na energetskom tržištu i za nas referentnim berzama energije došlo je do dramatičnog skoka cijena, koje su u našem regionu u pojedinim trenucima premašivale i 250 EUR po megavat satu (MWh), a i dalje su prilično visoke i ne pokazuju trend smanjenja“, rekao je Đukanović.

On je dodao da ne treba zaboraviti ni prilično otežane uslove rada zbog pandemije koronavirusa.

„Međutim, kada se sve uzme u obzir, ne mogu biti nezadovoljan. I u takvoj situaciji smo uspjeli da sačuvamo stabilnost kompanije, zaposleni i građani nijesu osjetili teret krize, a obezbijeđeno je i normalno funkcionisanje elektro-energetskog sistema. Tome su u najvećoj mjeri doprinijeli zaposleni u Termoelektrani (TE) Pljevlja, koji sve vrijeme održavaju maksimalnu pogonsku spremnost termo bloka zahvaljujući kojem smo uspijevali da donekle „ispeglamo“ veliku razliku između izuzetno visoke nabavne i prilično skromne cijene po kojoj isporučujemo energiju kupcima“, saopštio je Đukanović.

On je naveo da se prošla godina, generalno, može posmatrati kao uspješna, kao i da se može biti zadovoljan radom menadžmenta, s obzirom na to da su postignuti rezultati u granicama mogućeg.

Đukanović je rekao da će se nepovoljna kretanja na energetskom tržištu u nekom procentu odraziti i na investicioni potencijal EPCG, ali da je siguran da će uspjeti da realizuju prvenstveno investicioni plan za ovu godinu.

On je kazao da u prvom kvartalu ove godine slijedi početak realizacije projekta Solari na terenu i da očekuje da će u tom roku uspjeti da instaliraju prve fotonaponske panele na krovovima individualnih stambenih objekata. U prvom dijelu godine očekuje se i početak gradnje vjetroelektrane (VE) Gvozd.

„Naše ambicije se, kada su u pitanju oba projekta, nijesu promijenile. Pored toga, na stolu imamo i još jedan broj projekata za izgradnju zelenih izvora energije, a nijesmo zaboravili ni projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja, koji nije samo stvar izbora, nego prijeke potrebe“, naveo je Đukanović.

On je poručio da sa optimizmom gleda u budućnost i da menadžment nastavlja da gradi veliku i snažnu kompaniju.

„Siguran sam da bi, i pored svih teškoća, prihodi EPCG bili znatno veći da ne moramo da poštujemo vrlo štetne ugovore koje nam je u nasljeđe ostavilo prethodno rukovodstvo“, saopštio je Đukanović.

On smatra da je EPCG pokretanjem projekata Solari 3000+ i Solari 500+ napravila prvi značajan korak u procesu energetske tranzicije.

„Podatak da se već prijavilo blizu šest hiljada građana koji su iskazali interesovanje za instalaciju solarnog sistema na svojim stambenim objektima, ali i značajan broj vlasnika poslovnih objekata i malih pogona, koji u ovom projektu takođe vide šansu, ohrabruje da smo na pravom putu i da će se vrlo brzo potvrditi svi benefiti projekta“, rekao je Đukanović.

On je kazao da ne zna šta bi moglo onoga ko ispunjava potrebne uslove opredijeliti da se ne prijavi i ne učestvuje u tom projektu.

„Pored sve logistike i sigurnosti koju EPCG pruža i subvencije od 20 odsto koju obezbjeđuje Eko fond, tu je i niz drugih povoljnosti. Dodijeljena sredstva za instalaciju solarnog sistema korisnik će vraćati u mjesečnim anuitetima koji su manji ili su na nivou njegovog mjesečnog računa, a poslije isplate će dobiti priliku da besplatno obezbjeđuje električnu energiju za potrebe svog domaćinstva ili preduzeća, a eventualni višak prodaje EPCG“, podsjetio je Đukanović.

On je pozvao sve koji ispunjavaju uslove da se prijave za projekat Solari, tim prije što je rok za podnošenje prijava prolongiran do 28. februara.

Đukanović je objasnio da je firma EPCG-Solar gradnja osnovana u namjeri da se na odgovoran i kvalitetan način isprati realizacija projekta Solari.

„Mislim da smo time uradili dobar posao, a činjenica da smo stvorili uslove za zapošljavanje i do 500 mladih ljudi govori o ozbiljnosti sa kojom smo pristupili realizaciji projekta, ali i o društvenoj odgovornosti EPCG da pomogne zajednici“, naveo je Đukanović.

On je siguran da troškovi nove firme neće biti samo dodatno opterećenje za elektroenergetsku kompaniju, već da će se u narednim godinama pokazati da ona ima svoje mjesto u takozvanoj EPCG grupi i da će se njena dobit prelivati na ukupni profit i tako povećati izdvajanja energetskog sektora koja se po osnovu poreza, prireza i drugih naknada slivaju u državnu kasu.

Odbor direktora EPCG je, kako je dodao Đukanović, nedavno podnio inicijativu za realizaciju još nekoliko projekata iz oblasti obnovljive energije, odnosno izgradnje novih zelenih izvora.

„Projekti u vezi sa izgradnjom novih izvora zelene energije predstavljaju naše investicione prioritete i zbog potreba koje pretpostavlja energetska tranzicija, ali i zbog ogromnog potencijala sa kojim Crna Gora raspolaže. Nemamo pravo da u tom smislu budemo inertni i ne učinimo ništa da iskoristimo ono što je, takoreći, bogomdano“, saopštio je Đukanović.

On je podsjetio da je Odbor direktora EPCG nedavno usvojio odluke koje pretpostavljaju stvaranje potrebnih uslova za pokretanje nekoliko investicionih projekata, koji bi trebalo da u određenoj mjeri doprinesu razvoju proizvodnih kapaciteta kompanije.

Odluke su se odnosile na projekat korišćenja slivnog područja rijeke Gračanice u Liverovićima, izgradnju solarnih elektrana (SE) Brana Slano i Brana Vrtac, zatim na obali Krupačkog jezera i plutajuće na Slanom, te više solarnih kapaciteta na području Vilusa i Banjana.

„Zainteresovani smo za izgradnju malih hidroelektrana (mHE) na Slanom jezeru i Rošca na Zeti, između mHE Glava Zete i Slap Zete, kao i valorizaciju vodnog potencijala Bilećkog jezera u dijelu koji pripada Crnoj Gori. Nastavićemo i sa ulaganjima u okviru projekta Solari koji će biti proširen na znatno veći broj korisnika“, poručio je Đukanović.

Kada je riječ o vjetroparku Gvozd, potpisan je ugovor sa renomiranom austrijskom kompanijom Ivicom Holding Gmbh o akcionarskom učešću u novoosnovanoj kompaniji Green Gvozd. Izgradnja bi trebalo da počne tokom prvog polugodišta ove godine.

„Radi se o zaista kvalitetnom projektu. Vjetroelektrana bi raspolagala instalisanom snagom od oko 50 MW, a sva istraživanja i analize koje su uzete u obzir prilikom izrade tehničke dokumentacije govore u prilog tome da se radi o jako isplativom projektu“, kazao je Đukanović.

On je naveo da je za HE Komarnica pri kraju izrada tehničke dokumentacije i da se stvaraju uslovi za početak uspješne realizacije tog objekta, koji će raspolagati instalisanom snagom od oko 170 MW i neće imati nikakve negativne uticaje po biodiverzitet na tom području.

„U svakom slučaju, ništa ne prepuštamo slučaju i sa puno pažnje i odgovornosti pristupamo realizaciji svih investicionih projekata. Nedavno je ponovo na dnevni red stavljeno pitanje energetske valorizacije vode Bilećkog jezera i mogućnosti izgradnje nove HE u Boki Kotorskoj, s obzirom na to da je više od 40 odsto slivnog područja te akumulacije, kao i dobar dio njene zapremine na crnogorskoj strani“, rekao je Đukanović.

On je saopštio i da je još rano za donošenje konačne odluke o odnosu EPCG i Prve banke.

„Moraju se veoma oprezno i u širem kontekstu izanalizirati efekti učešća EPCG u kapitalu Prve banke i voditi računa da naš eventualni izlazak, kao značajnog akcionara sa 25 odsto vlasništva u kapitalu, odnosno 19 odsto učešća u odlučivanju, ne bi nanio štetu građanima i privredi“, rekao je Đukanović.

On je poručio da se aktivno traže optimalna rješenja koje ne smiju biti samo u interesu EPCG, već čitave zajednice.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije