fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPotvrđena optužnica u slučaju Karbon

Potvrđena optužnica u slučaju Karbon

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u slučaju Karbon, kojom se odbjegli biznismen Duško Knežević tereti da je organizator četvoročlane kriminalne grupe koja mu je djelovanjem pribavila imovinsku korist od 1,9 miliona EUR.

Osim Kneževića, tom optužnicom terete se bivši izvršni direktor Invest banke Montenegro (IBM), Zoran Nikolić i nekadašnji član odbora direktora te banke, Predrag Dašić, izvršna direktorica Global karbona Biljana Bašović i dugogodišnja Kneževićeva saradnica u više kompanija u okviru grupe, kao što su Atika land i Mogren hil, Brankica Bašović.

Kako se navodi u aktu SDT-a, ta grupa je od 2008. do 2017. godine, po uputstvima Kneževića, u više navrata realizovala njegove odluke kojim je preko kompanije Global karbon oštećena IBM, prenose Dnevne novine.

Istragom je utvrđeno da je ta navodna kriminalna grupa oštetila firmu Global karbon za 1,9 miliona EUR, tako što je Knežević davao pozajmice od milion EUR koje nijesu vraćene, uz kolateralu na više od 900 hiljada EUR za kredite povezanih kompanija.

Status svjedoka saradnika u tom predmetu ima bivši izvršni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić, koji je potpisao sporazum o priznanju krivice u predmetu Kaspija. On je priznao da je izvršio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i da je na nagovor Kneževića potpisao bankarske garancije Atlas banke Podgorica na iznos 12,5 miliona EUR.

Đurđić je dobio šest mjeseci kućnog zatvora uz novčanu kaznu od dvije hiljade EUR.

Najčitanije