fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPokrenuta istraga zbog utaje poreza i doprinosa

Pokrenuta istraga zbog utaje poreza i doprinosa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava policije i Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenuli su istragu protiv 23 osobe i tri preduzeća zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i utaja poreza i doprinosa, kojima je državni budžet oštećen 2,5 miliona EUR.

Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović, kazala je da je u akciji kodnog imena Bora, uhapšeno 18 osoba, četiri pojedinca su za sada nedostupna organima Crne Gore, dok je jedan prethodno pritvoren zbog drugih krivičnih djela.

“Sudija za istragu Višeg suda je odredio pritvor za svih 18 pojedinaca koje smo predložili”, kazala je Mitrović na konferenciji za novinare Uprave policije i SDT-a.

Ona je rekla da za određene osobe postoji osnov sumnje da su izvršili krivično djelo pranje novca. Članovi kriminalne organizacije su postali osobe iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, kao i Crne Gore.

“Ova kriminalna organizacija je, na sličan način kao i kod predmeta Vardar i Klap, organizovana u cilju obavljanja krivičnih djela utaja poreza, doprinosa i pranja novca”, navela je Mitrović.

Prema njenim riječima, članovi te kriminalne organizacije imali su za cilj da osnuju veliki broj preduzeća na teritoriji Crne Gore koja se nijesu bavila stvarnom djelatnošću nego izdavali fiktivne fakture za druge firme koje su obavljale stvarnu djelatnost, nakon čega se taj novac uplaćivao na račune tih fiktivnih.

“Taj novac bi se podizao i u kešu preko drugih članova kriminalne organizacije vraćao uplatiocima, uz zadržavanje provizije od dva do pet odsto”, rekla je Mitrović.

Vlasnici tih preduzeća, kako je navela, uglavnom ne znaju čime se bave te firme, već je njihova glavna uloga da odlaze u banku, podižu novac i vraćaju ga jednom od organizatora.

“Ova kriminalna organizacija, odnosno preduzeća koja su osnovana radi primanja sredstava na bankovnim računima, uplatili oko 9,5 miliona EUR, na osnovu kojih je napravljena šteta po budžet od 2,5 miliona EUR”, precizirala je Mitrović.

Akcijom, kako je objasnila, nijesu obuhvaćena sva preduzeća, već će se ona proširiti i na druge, nakon pribavljanja dokumentacije.

“Identifikovali smo da je važna karika u djelovanju svih ovih kriminalnih organizacija knjigovodstvo i firme koje se bave knjigovodstvenim uslugama. Ništa se od ovog ne bi moglo sprovesti da knjigovođe nijesu knjižile takve fakture sa znanjem da su one fikivne”, navela je Mitrović.

Na osnovu takvih evidencija, kako je dodala, pravljeni su lažni izvještaji za Poresku upravu (PU) i stvara se slika da ta preduzeća regularno rade, a radilo se o knjiženju fiktivnih faktura kako bi se iskoristio ulazni porez na dodatu vrijednost (PDV) i iskazan na tim fakturama kao odbitni.

“Taj iznos iskazanog PDV-a je šteta koju je državi pričinjenina takvim djelovanjem”, zaključila je Mitrović.

Najčitanije