fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodnijeli inicijativu za otvaranje parlamentarne istrage o aferi Možura

Podnijeli inicijativu za otvaranje parlamentarne istrage o aferi Možura

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanici parlamentarne većine predali su u skupštinsku proceduru inicijativu za pokretanje parlamentarne istrage i formiranje Anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činjenica o postupanjima koja se odnose na rad državnih organa u vezi sa projektom vjetroelektrane Možura.

Poslanica Pokreta za promjene (PzP), Branka Bošnjak, objasnila je da su razlozi za otvaranja parlamentarne istrage i obrazovanja odbora sadržani u činjenici da se radi o velikoj međunarodnoj korupcionaškoj aferi, čiji kraci vode do Crne Gore i posla u vezi sa davanjem u zakup, izgradnjom i radom vjetroelektrane na Možuri.

Ona je dodala da se, prema dostupnim podacima, može zaključiti da se u Crnoj Gori nalaze veoma važni dokazi o postojanju višemilionske korupcije u projektu koji će državu, dodatno, kroz ugovor o subvencionisanoj struji za 12 godina, koštati 115 miliona EUR.

Bošnjak je navela da kompanija Možura Wind Park, koja upravlja projektom vjetroelektrana na brdu Možura između Bara i Ulcinja, godinama posluje preko Prve banke, čiji je pojedinačno najveći akcionar Aco Đukanović, brat predsjednika države Mila Đukanovića. To se, kako je dodala, može zaključiti na osnovu dokumentacije prikupljene tokom novinarske istrage.

„Nažalost, kao žrtvu imamo novinarku sa Malte, Dafnu Kaurana Galiciju, koja je životom platila činjenice do kojih je došla kao novinar istraživač. Njen sin, takođe istraživački novinar, Metju Kaurana Galicija rekao je da je njegova majka, u vrijeme kada je ubijena, istraživala sve ljude koji su bili uključeni u dogovor u Crnoj Gori“, saopštila je Bošnjak.

Ona je kazala da je vrh vlasti u Malti, koji je zbog te afere morao da podnese ostavku, bio u tom poslu povezan sa određenim krugovima tadašnje vlasti u Crnoj Gori.

„Zato je prisutna osnovana sumnja da je rad nadležnih organa, pojedinaca iz vrha vlasti i nekih crnogorskih firmi bio protivzakonit, te da su država i građani kao poreski obveznici u tom poslu, pretrpjeli višemilionsku štetu, a da Vlada i drugi nadležni organi nijesu preduzimali mjere, radnje i aktivnosti koji su po Ustavu i zakonu bili dužni da preduzmu u zaštiti državne imovine, već naprotiv, sumnja se da su bili dio tog koruptivnog posla“, rekla je Bošnjak.

Ona je dodala da su inicijativu potpisali svi poslanici parlamentarne većine, kao i da je rok za sprovođenje parlamentarne istrage 120 dana od stupanja na snagu odluke o parlamentarnoj istrazi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije