fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodmorski kabl dobra šansa za realizaciju energetskih potencijala

Podmorski kabl dobra šansa za realizaciju energetskih potencijala

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Komercijalna upotreba podmorskog energetskog kabla može se očekivati krajem godine, a njegovo puštanje u pogon je šansa i dobar preduslov za realizaciju energetskih potencijala regiona, ocijenio je izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Dragan Kujović.

„Komercijalna upotreba kabla se može očekivati krajem tekuće godine, odnosno nakon završetka testiranja konvertorskog postrojenja i podmorskog kabla, koje realizuje strateški partner CGES-a, italijanski operator prenosnog sistema-Terna Rete Internazionale“, rekao je Kujović u intervjuu agenciji Mina-business.

Podmorski kabl dužine 433 kilometra, koji energetski spaja Italiju i Crnu Goru, postavljen je početkom juna.

„CGES je realizovao projekte trafostanice 400/110/35 kilovolti (kV) Lastva i dalekovoda 400 kV Lastva-Trebinje i Lastva-Podgorica na dionici Lastva-Čevo kako bi obezbijedili uslove za povezivanje elektroenergetskih sistema Crne Gore i Italije“, kazao je Kujović.

On je naveo da se podmorskim kablom između Crne Gore i Italije uspostavlja novi tranzitni pravac kojim se povezuju elektroenergetski sistemi regiona, zapadne i istočne Evrope, odnosno Italije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Rumunije, čime Crna Gora postaje jedno od najznačajnijih energetskih čvorišta Evrope.

„Tim povezivanjem se stvaraju preduslovi za ulaganja u proizvodne i prenosne kapacitete u Crnoj Gori i regionu“, dodao je Kujović.

Prema njegovim riječima, korisnicima crnogorskog prenosnog sistema će taj projekat pružiti značajno veći kapacitet, sigurnost i pouzdanost prenosne mreže, omogućavajući pretpostavke za kvalitetnije obavljanje djelatnosti i dalji razvoj.

„Zatim, dobijamo mnogo pouzdanije napajanje crnogorskog primorja, gdje će se stvoriti uslovi za dalji razvoj tog dijela Crne Gore, posebno kada je u pitanju turizam“, kazao je Kujović.

Benefit je, kako je ocijenio, i direktna veza Crne Gore sa tržištem električne energije u EU.

„Njegovo puštanje u pogon, vidimo i kao šansu, kao dobar preduslov za realizaciju energetskih potencijala regiona. Pored toga, prihodi od tranzita i zakupa prenosnih kapaciteta, uticaće na smanjenje troškova koji plaćaju korisnici prenosnog sistema“, smatra Kujović.

Dodatno, biće obezbijeđeni i značajni prihodi po osnovu 20 odsto udjela CGES-a u ukupnom kapacitetu kabla.

Kujović je, odgovarajući na pitanje koliko je CGES u ovoj godini opredijelio za investicije i koliko je trenutno izvršenje plana ulaganja, kazao da je planirano da se tokom ove godine u investicione projekte uloži 27,7 miliona EUR.

„Trenutna realizacije je oko 35 odsto u odnosu na planiranu“, dodao je Kujović.

On je, govoreći o društveno odgovornom poslovanju CGES-a, kazao da kompanija sprovodi taj koncept kontinuirano dugi niz godina.

„CGES nastoji da bude prisutan u svim oblastima koje su važne za crnogorsko društvo. Pored težnje da kroz obavljanje djelatnosti od javnog interesa odgovorimo svom primarnom zadatku, a to je pouzdan rad prenosnog sistema kako bi se obezbijedilo stabilno napajanje električnom energijom svih crnogorskih građana i privrede, naša kompanija svoju ulogu vidi i u aktivnom i konstantnom doprinosu razvoju zajednice u kojoj posluje“, rekao je Kujović.

On je naveo da su oblasti na koje su se fokusirali u ovoj, ali i prethodnih godina zdravstveni i obrazovni sistem, sport, zaštita životne sredine, razvoj lokalne zajednice kroz podršku projektima koji treba da unaprijede život u zajednici, kao i briga o zaposlenima.

„Prepoznajući konkretne potrebe u tim oblastima, CGES je u prethodnih par godina obezbijedio vrijedne donacije Kliničkom centru Crne Gore, kao što su nabavka računarske opreme i pomoć za renoviranje dijela Dječije bolnice, Opštoj bolnici Pljevlja savremeni elektromotorni sistem za unapređenje operativnog ortopedskog programa, a Opštoj bolnici Danilo I Cetinje najsavremeniji operacioni sto“, kazao je Kujović.

Kupovinom đačkog autobusa za Osnovnu školu (OŠ) „Dušan Obradović“ na Žabljaku dugoročno je riješen višegodišnji problem đačkog prevoza za učenike seoskih područja.

„U cilju podizanje svijesti o zaštiti životne sredine i želji da damo svoj doprinos očuvanju prirode, pomogli smo Glavni grad u projektu ozelenjavanja gradskih površina, kao i projekte brojnih NVO za zbrinjavanje i oporavak divljih ptica“, dodao je Kujović.

On je kazao da je te njihove napore znala da cijeni i šira društvena zajednica, pa su tokom proteklih par godina dobili brojne zahvalnice, kao i priznanje Unije poslodavaca za najodgovorniju kompaniju u domenu brige o zajednici u Crnoj Gori.

„Ponosni smo sponzori Paraolimpijskog komiteta Crne Gora, a duži niz godina smo sponzori i Vaterpolo saveza Crne Gore“, rekao je Kujović.

CGES će, kako je najavio, nastaviti da održava i podstiče partnerski odnos i najviši nivo saradnje sa lokalnim zajednicima, institucijama i zaposlenima.

„Pored razvoja i unaprijeđenja osnovne djelatnosti i u oblasti društveno odgovornog poslovanja pronalazimo, pripremamo i realizujemo projekte od značaja za društvenu zajednicu. Nastavićemo i dalje posvećeno da radimo na tome, kako bi i na taj način naše poslovanje podigli na još viši nivo“, zaključio je Kujović.

Najčitanije

Vrhovni sud

Opšta sjednica Vrhovnog suda u prvoj polovini maja

Podgorica, (MINA) – Opšta sjednica Vrhovnog suda, na kojoj bi trebalo da bude utvrđen...