Naslovnica MINA Business Platni promet 816,31 milion EUR

Platni promet 816,31 milion EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u januaru iznosila je 816,31 milion EUR, što je 2,3 puta manje nego u decembru prošle godine, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 94,6 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

“U januaru je za 20 radnih dana realizovano 632,29 hiljada naloga, od čega 33,23 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu”, navodi se u izvještaju CBCG.

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 31,62 hiljade, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 40,82 miliona EUR.

U januaru za 10,2 hiljade minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto.

Najčitanije

Željezara Tosčelik da unaprijedi mjere za zaštitu životne sredine

Nikšić, (MINA) – Željezara Tosčelik iz Nikšića treba da unaprijedi mjere na zaštiti životne...