fbpx
11.9 C
Podgorica
December 3, 2021.
Naslovnica MINA Business Platni promet 1,35 milijardi EUR

Platni promet 1,35 milijardi EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vrijednost realizovanog platnog prometa za 22 radna dana u septembru iznosila je 1,35 milijardi EUR, što je 5,6 odsto manje u odnosu na avgust, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 93,7 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

“U septembru je za 22 radna dana realizovano 1,02 miliona naloga, od čega 35,8 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu”, navodi se u izvještaju CBCG.

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 46,58 hiljada naloga, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 61,57 miliona EUR.

U septembru za 11,22 hiljade minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije