fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlaniraju gradnju novog kontejnerskog terminala

Planiraju gradnju novog kontejnerskog terminala

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novi kontejnerski terminal trebalo bi sljedeće godine da se gradi u okviru Luke Bar, navodi se u Vladinoj Strategiji razvoja pomorske privrede do 2030. godine.

U dokumentu, koji je Vlada usvojila na prošloj sjednici, predviđa se da bi čitav posao morao biti završen do 2025. godine i da bi se kontejnerski terminal gradio na bazi koncesija i privatno-javnog partnerstva, pišu Dnevne novine.

U Strategiji nije naveden iznos investicije, ali je sigurno da se radi o više desetina miliona EUR.

Crna Gora bi izgradnjom novog kontejnerskog terminala imala priliku da postane jedna od prvih luka Evrope za brodove koji dolaze iz Azije.

“Time bi se povećao dalji transport roba fider brodovima, željeznicom i drumskim saobraćajem prema centralnoj i istočnoj Evropi, sjevernoj Africi i zapadnoj Aziji, te jedna od posljednjih luka Evrope na putu ka Dalekom istoku, što bi osim transportne djelatnosti luci Bar donijelo i šansu za razvoj proizvodnje i pakovanja robe u kontejnerima”, navodi se u Strategiji.

Unapređenjem putne i željezničke infrastrukture stvorili bi se i odgovarajući uslovi za multimodalni transportni sistem.

“U tom smislu, biće formirano radno tijelo koje će imati zadatak da prati i koordinira razvoj logističkih aktivnosti preko luke Bar i Crne Gore”, kazali su autori Strategije.

Preduzeće Kontejnerski terminal i generalni tereti, koje je izdvojeno iz Luke Bar, kupila je prije sedam godina turska kompanija Global Ports. Turska firma je kupila 62,09 odsto akcija Kontejnerskog terminala za 8,08 miliona EUR, ali se ugovorom obavezala na znatno više ulaganja.

Global ports je preuzeo obavezu da u roku od tri godine realizuje investicije u restrukturisanje kontejnerskog terminala, vrijedne 13,5 miliona EUR. Takođe, turska kompanija je bila u obavezi da realizuje i dodatni investicioni program u periodu od pet godina nakon faze restrukturisanja, vrijedan 7,6 miliona EUR.

U planu je otvaranje graničnog prelaza Sukobin za robni promet u cilju bolje saobraćajne povezanosti luke Bar sa zaleđem, navodi se u Strategiji i predlaže postizanje pune iskorišćenosti potencijala Slobodne zone luke kroz podsticanje proizvodne i prerađivačke djelatnosti unutar zone.

Autori Strategije razvoja pomorske privrede vjeruju da će Crna Gora do 2030. godine povratiti ugled tradicionalno pomorske zemlje, sa značajno osnaženom i konkurentnom pomorskom privredom čiji se razvoj bazira na principima održivosti.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...