NaslovnicaGlavna vijestPlaćena druga rata kredita za auto-put uz uštedu od 5,15 miliona

Plaćena druga rata kredita za auto-put uz uštedu od 5,15 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija i socijalnog staranja platilo je drugu ratu kredita za prioritetnu dionicu auto-puta, a zbog hedžing aranžmana je ostvarena ušteda od 5,15 miliona EUR.

“Da nije urađen hedžing aranžman, umjesto sadašnjih 28,96 miliona EUR, državu bi druga rata kineskog kredita koštala 34,11 miliona EUR prema srednjem kursu Centralne banke na datum dospjeća obaveza. Ušteda kod kamate iznosi 4,11 miliona EUR, a kod glavnice 1,04 miliona EUR”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iz Ministarstva su precizirali da ukupna dosadašnja ušteda budžeta Crne Gore iznosi devet miliona EUR kroz dvije rate, koje su dospjele na naplatu 21. jula prošle godine i danas. Kod prve rate ušteda je, zahvaljujući hedžing aranžmanu, bila 3,91 miliona EUR.

“Ostvarenim rezultatom je ispunjeno obećanje ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića koji je u julu prošle godine, kada je ovaj resor Vlade zaštitio od valutnog rizika povučena sredstva iz kineskog kredita, izjavio da će Crna Gora imati benefite od hedžing aranžmana”, dodaje se u saopštenju.

Spajić je kazao da je hedžing do sada donio korist državnom budžetu od devet miliona EUR.

“Pokazali smo da su nam najvažniji građani. Zato – niko neće zaustaviti, niti ćemo dozvoliti da ugrozi ekonomsku reformu Evropa sad za bolje uslove života građana Crne Gore”, poruka je Spajića, tvorca programa za rast plata građanima, uz smanjenje poreskog opterećenja na rad i stabilnost javnih finansija.

Ukupan iznos druge rate kredita, koji je plaćen kineskoj Exim banci, je 38,67 miliona USD, od čega se na otplatu glavnice odnosi 30,47 miliona, a na kamatu 8,2 miliona USD.

“Iznos od 27,73 miliona EUR država Crna Gora je, po tom osnovu, platila bankama u eurima za glavnicu i kamatu, dok su četiri banke iz hedžing aranžmana državi uplatile 37,28 miliona USD za Exim banku. Ukupno, Crnu Goru je druga rata kredita koštala 28,96 miliona EUR, jer taj konačni iznos uključuje i dodatni nehedžovani dio glavnice i kamate od 1,4 miliona USD odnosno 1,23 miliona EUR”, rekli su iz Ministarstva.

Crna Gora je ljetos, zahvaljujući uspješnim pregovorima Ministarstva finansija i socijalnog staranja, zaštitila od valutnog rizika cjelokupan dotadašnji povučeni iznos sredstava iz kineskog kredita od 818 miliona USD.

“Hedžing aranžman je najavljen i za ostatak novca do ugovorenih 944 miliona USD po povlačenju svih sredstava do ukupnog iznosa. Povučena dosadašnja sredstva iz kredita sa Exim bankom za gradnju dionice auto-puta iznose 851,96 miliona USD, što prema ugovorenom fiksnom kursu EUR/USD (1,3718) iznosi 621,05 miliona EUR, odnosno 751,42 miliona EUR po srednjem kursu CBCG na današnji dan”, navodi se u saopštenju.

Kredit za prioritetnu dionicu auto-puta od Podgorice do Kolašina ugovoren je 2014. godine u dolarima po kamatnoj stopi od dva odsto. Zahvaljujući prošlogodišnjem hedžing aranžmanu, Crna Gora obezbjeđuje američke dolare po značajno povoljnijim uslovima iz hedžing aranžmana, prema kojima se obavlja konverzija glavnice po kursu EUR/USD od 1,18, uz smanjenu kamatu po prosječnoj stopi od 0,88 odsto.

“Ministarstvo je prošle godine skinulo oznaku tajnosti sa dokumentacije za hedžing aranžman, koja se dostavlja zainteresovanima na zahtjev, što je ministar obećao da će uraditi odmah nakon prevazilaženja ograničenja sa banakama. Iz nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu pozdravila je tada postupak Spajića, ocjenjujući da je u interesu građana”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije