fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPenzioneri KAP-a očekuju pomoć poslanika

Penzioneri KAP-a očekuju pomoć poslanika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) dostaviće poslanicima svu dosadašnju dokumentaciju koja, kako su naveli, dokazuje da imaju pravo na isplatu njihovih otpremnina i novca iz stambenog fonda.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, kazao je da je u petak penzionere na skupu ispred zgrade Vlade posjetio najmlađi poslanik novog saziva Skupštine, Maksim Vučinić.

“On je, što se tiče našeg lex specialis zakona za otpremnine, zainteresovan do kraja njegove realizacije i kao poslanik i kao predsjednik Radničke partije. Zamolio nas je da mu dostavimo dosadašnju dokumentaciju za to”, rekao je Raković agenciji Mina-business.

On je dodao da je prilikom obraćanja penzionerima Vučinić saopštio da će nova vlast ostati dosljedna u svemu što je najavila tokom kampanje, a to je da će vratiti vladavinu prava, podjelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku i što je najvažnije povjerenje građana u njih kao i sudove i tužilaštvo.

“Vučinić je rekao da će se nova vlast boriti protiv korupcije i kriminala koji nas je doveo dovde gdje smo, kao i da će donijeti zakon o porijeklu imovine”, naveo je Raković.

On je kazao da su zahvalni Vučiniću na posjeti, pri čemu vjeruju novoj vlasti da će sprovesti sva predizborna obećanja i da će građani od sada biti jednaki pred zakonom i ostvarivati na taj način svoje pravo.

“Kazali smo da izgleda nije slučajno njegovo interesovanje za nas i naš zakon za otpremnine ako se zna da je taj zakon u Skupštini predložio njegov pokojni otac Janko Vučinić kao poslanik”, dodao je Raković.

On je naveo da je realizacija takvog zakona obavezajuća svuda u svijetu, osim za crnogorsku Vladu.

“Vlada je isticala svoje stavove da zakon nije primjenjiv, da je potrebno pokrenuti postupak njegove izmjene i dopune, kao i da se socijalni program ne odnosi na nas”, rekao je Raković i dodao da su to bili neutemeljeni stavovi.

On je podsjetio da su, kako Vlada nije realizovala njihov lex specialis zakon, pokrenuli sudski postupak pred Osnovnim sudom u Podgorici, kada su donijete dvije pozitivne presude.

“Vlada je preko svojih zastupnika pred sudom zasnivala svoju odbranu na socijalnom programu iz 2014. godine, koji su proglasili strogo povjerljivim i rekli da ga zbog toga ne mogu dostaviti”, rekao je Raković.

Prema njegovim riječima, taj socijalni program je Vlada proglasila povjerljivim jer je nezakonito donijet, nije zaveden, pečatiran i potpisan, odnosno potpuno je nevalidan pravni akt.

“Da bi prekinuli dalje lanac pozitivnih presuda u našu korist od Višeg i Vrhovnog suda, Ustavni sud na osnovu inicijativa sindikata prerade i kovačnice proglašava naš zakon diskriminatorskim bez ijednog dokaza, argumenta i činjenice, uredno prepisanim definicijama o diskriminaciji iz domaćih i međunarodnih zakona”, saopštio je Raković.

On je dodao da upravo taj zakon eliminiše diksriminaciju, s obzirom na to da su svi radnici prije i poslije njih dobili otpremnine i otišli u penziju.

“Poručujemo da su pare naše i da ćemo ih dobiti. Pravo i pravda su na našoj strani i mi ćemo od sada zahvaljujući novoj vlasti biti jednaki pred zakonom”, rekao je Raković.

Bivši radnici KAP-a, njih 420, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona EUR, a potražuju i 4,2 miliona EUR iz stambenog fonda.

Najčitanije