fbpx

Pad indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Wall Streetu u utorak su pale, jer su ulagači nesigurni zbog usporavanja oporavka ekonomije, daljeg širenja delta soja koronavirusa i najava o povećanju poreza.

Dow Jones je skliznuo 0,84 odsto na 34.577 bodova, dok je S&P 500 pao 0,57 odsto na 4.443 boda, a Nasdaq indeks 0,45 odsto na 15.037 bodova, prenosi Hrportfolio.

Na samom početku trgovanja ti indeksi su porasli jer su ulagače ohrabrili nešto slabiji podaci o inflaciji nego što se očekivalo.

U avgustu su, naime, potrošačke cijene porasle 0,3 odsto u odnosu na prethodni mjesec, a 5,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Iako je inflacija i dalje vrlo visoka, ulagači se nadaju da je, kako to tvrde čelnici američke centralne banke, privremena.

Međutim, kasnije su berzanski indeksi zaronili u negativno područje, jer se ulagači plaše daljeg usporavanja oporavka ekonomije, s obzirom na nastavak širenja delta soja koronavirusa.

Ove sedmice će biti objavljen i izvještaj o potrošnji u maloprodaji te raspoloženju potrošača u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koja će pokazati je li širenje delta soja koronavirusa uticalo na potražnju.

U fokusu ulagača je i predlog predsjednika SAD-a Joe Bidena o budžetskom paketu vrijednom 3,5 biliona USD, koji uključuje povećanje korporativnog poreza s 21 odsto na 26,5 odsto.

Predložene poreske izmjene mogle bi, prema analitičarima Goldman Sachsa, smanjiti zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u idućoj godini otprilike oko pet odsto.

Tako je u utorak nastavljeno klizanje cijena dionica koje, uz kraće prekide, traje već desetak dana. Od početka mjeseca S&P 500 indeks oslabio je 1,8 odsto, a od početka godine je na dobitku više od 18 odsto.

„Moguće je da je tržište spremno za korekciju cijena dionica, s obzirom na njihov snažan rast od početka godine. Većina ekonomskih pokazatelja je slabija nego što se očekivalo, što se poklapa sa širenjem delta soja virusa”, kazao je Paul Nolte, portfolio menadžer u kompaniji Kingsview Asset Management.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,49 odsto na 7.034 boda, a pariski CAC 0,36 odsto na 6.652 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 0,14 odsto na 15.722 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije