Naslovnica MINA Business Otvaranje Poglavlja 8 potvrda otvorenih vrata EU

Otvaranje Poglavlja 8 potvrda otvorenih vrata EU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Otvaranje Poglavlja 8, koje se odnosi na konkurenciju, predstavlja simbolčnu potvrdu da su vrata za evropsku integraciju i za Crnu Goru otvorena, te da država nije blokirana u procesu, saopštila je profesorica na Ekonomskom fakultetu, Gordana Đurović.

Ona je u Jutarnjem programu TVCG kazala da poslije dužeg perioda od 18 mjeseci ponovo postoji međuvladina konferencija, te da nema klauzule o balansu u važnom periodu za Crnu Goru, prenosi portal RTCG.

“Da se dobije jedna nova energija za proces integracija i da se otvori poglavlje koje je za unutrašnje tržište Evropske unije (EU) vrlo važno, jer reguliše antimonopolsko zakonodavstvo”, rekla je Đurović.

Govoreći o poglavljima koja su najosjetljivija, Đurović je istakla da je to poglavlje koje se odnosi na vladavinu prava.

Govoreći o tome koliko je sada realna 2025. kao godina pristupa EU, Đurović kaže da je rođeni optimista i borac za EU perspektivu Crne Gore.

“Uvijek ću braniti to da je Crna Gora uspješna evropska priča i da je ostvariva do toga perioda. To zavisi od nas. Crna Gora je mnogo puta dokazala da, kada se dobro organizuje, može da bude jako prijatno iznenađenje mnogo većim i jačim sistemima”, rekla je Đurović.

Ona je dodala da je Crna Gora mali sistem koji dobrim stavljanjem prioriteta može da postigne ciljeve koji nekad djeluju kompleksni.

“Mislim da su oni svi ostvarivi, i da 2025. godina nije nešto što Crna Gora ne bi mogla ostvariti, ako se riješimo da to ostvarimo”, smatra Đurović.

Najčitanije