fbpx
NaslovnicaGlavna vijestOpštine dužne 118,5 miliona EUR

Opštine dužne 118,5 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Opštine u Crnoj Gori, prema podacima za prošlu godinu, duguju ukupno 118,5 miliona EUR, od čega veliki novac potražuju strani kreditori.

Prema podacima za prošlu godinu, od ukupnog duga 67,6 odsto predstavlja strani dug, dok je 32,4 odsto takozvani domaći dug, piše Dan.

To se može vidjeti u podacima objavljenim na novom sajtu https://lokalnefinansije.me, koji je od nedavno u funkciji.

Radi se o vebsajtu, koji je izrađen kroz projekat Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori koji podržava Ministarstvo finansija Slovačke, a sprovode Ministarstvo finansija Crne Gore i Knacelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Podaci koji su dati na sajtu su podaci iz godišnjih izvještaja opština dostavljenih Ministarstvu finansija.

Ukupni dug lokalnih samouprava predstavlja 3,13 odsto u ukupnom javnom dugu Crne Gore, koji je u prošloj godini iznosio oko 3,7 milijardi EUR.

On je u prošloj godini manji nego što je bio 2018. godine, kada je iznosio 151,3 miliona EUR.

Dug lokalnih samouprava smanjivao se od 2015. godine kada je dostigao iznos od 177,5 miliona EUR.

Na novom sajtu se nalaze i podaci o neizmirenim obavezama, koje su obaveze lokalnih samouprava koje nijesu plaćene u roku dospijeća.

U prošloj godini ukupne neizmirene obaveze opština u Crnoj Gori iznosile su 68,9 miliona EUR.

U istoj godini sopstveni prihodi lokalnih samouprava kretali su se oko 175,3 miliona EUR, dok su ukupni primici bili 340,9 miliona EUR.

Iz Ministarstva finansija prije nekoliko dana je saopšteno da je u cilju jačanja odgovornosti i transparentnosti u upravljanju javnim finansijama razvijen novi informativni portal koji će građanima omogućiti lakši uvid u finansijske podatke lokalnih samouprava u Crnoj Gori.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Danijela Gašparikova kazala je prije nekoliko dana da UNDP vjeruje da će ovaj portal doprinijeti transparentnijem i odgovornijem upravljanju javnim finansijama u Crnoj Gori.

Najčitanije