fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOprez uoči sezone objava poslovnih rezultata

Oprez uoči sezone objava poslovnih rezultata

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u srijedu su ostali skoro nepromijenjeni, nakon objave zapisnika sa sjednice američke centralne banke Federalne rezerve (Fed), a uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones i S&P 500 ojačali su neznatno na 33.446 odnosno 4.079 bodova. Nasdaq indeks oslabio je blago na 13.688 poena.

Dow Jones i S&P 500 indeks kreću se oko rekordnih vrijednosti dostignutih u ponedjeljak, jer nema značajnijih vijesti koje bi ih mogle srušiti, ali ni dodatno podići, prenosi Hina.

U srijedu je u fokusu ulagača bio zapisnik s nedavne sjednice čelnika Fed-a.

Iz zapisnika proizlazi da će Fed biti strpljiv po pitanju podizanja kamatnih stopa i da lideri banke očekuju da će proći neko vrijeme do daljeg napretka po pitanju zaposlenosti i cijena.

„Mislili smo da ćemo dobiti nešto novo iz Fed-ovog zapisnika, no pogriješili smo. Fed je cijelu godinu bio transparentan u svojim stavovima i doista od njih ne odstupa”, rekao je strateg u firmi National Securities, Art Hogan.

Ulagači se plaše da bi Fed mogao povećati kamatne stope prije nego što se mislilo, ako zbog ogromnih fiskalnih i monetarnih podsticaja ojača inflacija.

Zbog mogućeg jačanja inflacije, ponovno rastu prinosi na američke državne obveznice. Tako su prinosi na referentne desetogodišnje obveznice ponovno krenuli prema 1,77 odsto, najvišoj vrijednosti u 14 mjeseci.

Ulagači su oprezni i zbog toga što uskoro počinje sezone objava poslovnih izvještaja kompanija za prvo tromjesečje ove godine.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u tom tromjesečju porasle 24 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

No, tako visoka očekivanja mogla bi, kako smatraju analitičari, dovesti do razočaranja ulagača, ako se ne ostvare.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su uglavnom pale.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,91 odsto na 6.885 bodova. Frankfurtski DAX je oslabio 0,24 odsto na 15.176 poena, a pariski CAC neznatno na 6.130 bodova.

Najčitanije