fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeOdluku o kofinansiranju druge dionice donijeće nakon studije izvodljivosti

Odluku o kofinansiranju druge dionice donijeće nakon studije izvodljivosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), nakon studije izvodljivosti, donijeće odluku o kofinansiranju dionice autoputa Mateševo – Andrijevica, saopštio je predsjednik te institucije, Suma Chakrabarti.

On je za Televiziju Crne Gore (TVCG) kazao i da su spremni da razmotre finasiranje budućeg koncesionara Aerodroma Crne Gore (ACG).

„Mi ćemo, nakon što studija bude završena, donijeti i konačnu odluku o kofinansiranju i pomoći Crnoj Gori za dionicu Mateševo – Andrijevica”, rekao je Chakrabarti.

On je podsjetio da je EBRD već pomogla u pripremi preliminarnog dizajna dvije dionice autoputa, kao i studiju izvodljivosti za cijeli autoput.

Kako prenosi portal RTCG, sa obzirom na to da EBRD puno polaže u razvoj putne infrastrukture, u fokusu te institucije su i ACG.

“Spremni smo da razmotrimo finansiranje pobjednika na tenderu kojem će biti dodijeljena koncesija za ACG”, rekao je Chakrabarti.

On je kazao da EBRD podržava napore Vlade da unaprijedi ambijent za biznis i investicije.

Kako je naveo Chakrabarti, mora se smanjiti siva ekonomija, a za to je neophodno i smanjenje poreza, koji smatra visokim.

“Tokom razgovora sa privrednim predstavnicima saopšteno mi je da su visoki porezi veliki teret koji pritiska ovdašnje kompanije. Takođe pomenuli su i Zakon o radu, kao i neophodnost usavršavanja vještina. Tu treba da se fokusirate kako bi se spriječili negativni efekti sive ekonomije”, rekao je on.

Chakrabarti je kazao da su energija, saobraćaj, infrastruktura i privatni sektor oblasti gdje žele da ulažu.

„Drago nam je što možemo da pomognemo Crnoj Gori da privatni sektor učini sposobnijim da se izbori sa konkurencijom, a samim tim lakše integriše. Takođe podržavamo napore Vlade da unaprijedi ambijent za biznis i investicije”, zaključio je on.

Najčitanije