fbpx
Naslovnica MINA Business Od početka godine dodijeljeno 166 rješenja o ekonomskom državljanstvu

Od početka godine dodijeljeno 166 rješenja o ekonomskom državljanstvu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ekonomsko državljanstvo Crne Gore od 1. januara do 11. oktobra ove godine dobilo je 166 osoba, saopštili su iz Centra za građanske slobode (CEGAS).

Prema podacima koje je CEGAS dobio od Ministarstva unutrašnjih poslova, putem zahtjeva za slobodan pristup informacijama, ove godine se za dobijanje ekonomskog državljanstva prijavilo ukupno 130 aplikanata i 308 članova njihovih porodica.

„Ekonomsko državljanstvo dobilo je ukupno 166 osoba, zaključno sa podacima od 11. oktobra ove godine. Najveći broj osoba su državljani Ruske federacije – 118“, navodi se u saopštenju.

Poseban program ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore uvela je Vlada premijera Duška Markovića 2019. i ističe 31. decembra ove godine.

Iz CEGAS-a su podsjetili da je Vlada u martu usvojila odluku prema kojoj se taj program neće nastavljati.

U obrazloženju odluke, kako su naveli iz CEGAS-a, stoji da se taj program kosi sa načelima Evropske unije i da bi njegov eventualni produžetak ugrozio proces evropskih integracija.

„Evropske institucije nijesu naklonjene takvim programskim rješenjima dobijanja državljanstva i privlačenja investicija, zbog uticaja koji mogu imati na finansijski integritet u državama članicama i kandidatima za članstvo“, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budućnost finansijskog tržišta u saradnji FinTech kompanija i banaka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Budućnost finansijskog tržišta je u saradnji FinTech kompanija i banaka, koja...