fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOčekuju uspješnu zimsku sezonu

Očekuju uspješnu zimsku sezonu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ponuda crnogorskih zimskih centara je, s obzirom na odnos cijene i kvaliteta, regionalno konkurentna, saopštili su iz Privredne komore (PKCG) i dodali da turistički privrednici spremno dočekuju ovogodišnju zimsku turističku sezonu.

Iz Odbora Udruženja turizma PKCG agenciji Mina-business su kazali da ovogodišnja zimska turistička sezona, koja je je uglavnom fokusirana na aktivnosti u skijaškim centrima, donosi poboljšan kvalitet ponude i usluga u svim segmentima turizma.

“Turistički potencijali, komplementarni sadržaji, kao i intenzivne aktivnosti na promociji turističkog proizvoda Crne Gore, doprinose očekivanju da će zimska sezona biti uspješnija od prošle, uz rast prometa i Prihoda”, rekli su predstavnici PKCG.

Oni su dodali da su mali hoteli adekvatno pripremili svoje kapacitete i ostvarili kontakte sa turističkim agencijama iz zemlje i inostranstva kako bi obezbijedili bolju popunjenost svojih smještajnih kapaciteta.

“Veći hoteli su pravovremeno donijeli strategiju prodaje za period zimske sezone, pripremili su paket aranžmane i već uveliko realizuju prodaju. Prema informacijama iz ski centara aktivnosti na pripremi predstojeće zimske sezone protekle su planiranom dinamikom”, naveli su iz PKCG.

U PKCG smatraju da su domaća skijališta cjenovno veoma konkurentna s obzirom na kvalitet koji pružaju, a prošlogodišnjim otvaranjem novog ski centra Kolašin 1600, kvalitet ponude ski centara podignut je na veći nivo.

“Ski centar Kolašin 1600 je prvi izgrađen u nizu novih planiranih ski centara na području Bjelasice i Komova. Na skijalištu Ski resort Kolašin 1450, je predviđen veliki broj aktivnosti kulturno zabavnog karaktera, dok su na skijalištu Savin kuku funkciji dvije dvosjedne žičare, tri ski lifta i jedan dječiji, koji opslužuju oko pet kilometara skijaških staza”, saopštili su iz PKCG.

Takođe, u ponudi su staze za hodanje na krpljama kroz šumu, koja povezuje skijalište Savin kuk i Crno jezero, kao i za nordijsko skijanje u podnožju.

“Ski centar Vučje, spremno dočekuje goste sa unaprijeđenom ponudom i cijenama na prošlogodišnjem nivou. U planu je realizacija škole skijanja uz najbolje licencirane instruktore. Svakog vikenda, počev od januara organizovaće razne manifestacije muzičkog karaktera za sve posjetioce”, rekli su iz PKCG.

Krajem februara i početkom marta zavisno od vremenskih uslova u planu je organizacija manifestacije Snow dance, koja je sportsko zabavnog karaktera. U ski centru Lokve Ski opening će biti ispraćen i zabavnim programom. Ski centar Hajla je, nakon 13 godina stagnacije, ponovo stavio u funkciju skijalište Turjak 2.

“U ponudi zimske sezone su ski škole, rentiranja motornih sanki, četvorotočkaša, ture na krpljama, ciciban staze… A kako bi poboljšali svoju ponudu, turistički poslenici su posjetiocima pripremili i nordijsko skijanje, zimski foto safari, zimski rafting na Tari, planinarske ture, zimski hiking, kao i snowboard park sa skakaonicom”, podsjetili su iz PKCG.

Iz PKCG su saopštili da je za dalji rast pozitivnih poslovnih pokazatelja i trendova u oblasti turizma potrebno ispuniti nekoliko važnih preduslova koji će doprinijeti daljem unapređenju konkurentnosti Crne Gore kao turističke destinacije, kao što su izgradnja hotela visoke kategorije i drugih kapaciteta, unapređenje turističke ponude i produženje sezone, edukacija kadra, povezivanje turizma i poljoprivede, unapređenje komunalne i lokalne infrastrukture, suzbijanje sive ekonomije.

“U cilju smanjenja negativnih uticaja vremenskih prilika i daljeg unaprijeđenja ponude zimskih centara, u narednom periodu treba dograditi i rekonstruisati skijališne kapacitete, nabaviti topove za vještačko osnježivanje staza i noćno skijanje, izgraditi klizališta, staze za nordijsko skijanje i bob”, dodali su iz PKCG.

Potrebno je, kako smatraju, poboljšati smještajne kapacitete na sjeveru i vanpansionske sadržaje, odnosno bazene, saune i spa centre, ostvariti bolju saradnju i koordinaciju rada državnih i lokalnih organa i službi, unaprijediti komunalnu i lokalnu infrastrukturu, putne pravce i njihovu prohodnost, posebno prema zimskim turističkim centrima i skijalištima.

“Poseban izazov je u unapređenju i diverzifikaciji turističkog proizvoda. U stvaranju kompleksne turističke ponude Crne Gore kao povezane cjeline primorja i zaleđa, vidi se najbolja mogućnost da se produži sezona i da se sjeveru daju razvojni impulse”, tvrde u PKCG.

Iz PKCG su saopštili da je jedan od najkritičnijih aspekata sadašnjeg turizma koncentracija na relativno kratak period godine.

“Uspješan i visokokvalitetni turizam zavisi od privlacnosti destinacije tokom citave godine. Imajući u vidu globalne klimatske promjene, periodi funkcionisanja se veoma teško mogu isplanirati, zbog čega na Primorju i na planinama moraju paralelno nastati i proizvodi koji nisu uslovljeni vremenskim prilikama i koji su konkurentni na međunarodnom tržištu”, dodali su predstavnici PKCG.

Oni su rekli da je cjelovita turistička ponuda Crne Gore najbolja mogućnost da se produži sezona i sjeveru pruže razvojni impulsi.

“Posljednjih godina sve veća pažnja posvećuje se razvoju planinskog turizma koji ima veliki potencijal. U turističku infrastrukturu će do 2022. godine biti uloženo 140 miliona EUR, a koji se odnose na izgradnju skijališta Kolašin 1600, Žarski, Cmiljača, Štedim i Hajla, te dodatnu valorizaciju durmitorskog skijališta”, zaključili su iz PKCG.

Najčitanije