fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObnova proizvodnje u Meksičkom zalivu spustila cijene nafte

Obnova proizvodnje u Meksičkom zalivu spustila cijene nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima na 42 USD pod pritiskom otvaranja proizvodnje na platformama u Meksičkom zalivu nakon uragana Sally i krhkog i sporog oporavka ekonomije od pandemije koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 22 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42 USD. Na američkom tržištu bila je niža 28 centi i barelom se trgovalo po 39,88 USD, prenosi Hina.

Američke naftne kompanije vraćaju radnike na naftne platforme u Meksičkom zalivu nakon što je uragan Sally na pet dana zaustavio proizvodnju od gotovo 500 hiljada barela dnevno.

“Dok se proizvođači pripremaju za nastavak proizvodnje, cijene nafte povlače se nakon skoka od srijede”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

U međuvremenu je tehnički odbor Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih partnera upozorio da bi rast broja novozaraženih koronavirusom u nekim zemljama mogao obuzdati potražnju za naftom, uprkos znakovima oporavka ekonomije i prvih znakova pada zaliha nafte, pokazuje interni dokument u koji je Reuters dobio uvid.

Reuters je izračunao da će broj zaraženih koronavirusom u svijetu danas premašiti 30 miliona.
Spori oporavak ekonomije od posljedica pandemije muči trgovce već neko vrijeme. Tako su podaci američkog ministarstva rada pokazali da je još 860 hiljada Amerikanaca prošle sedmice podnijelo zahtjev za isplatom naknade za nezaposlenost, što pokazuje stagnaciju oporavak tržišta rada.

“OPEC+ ni izdaleka nije ostvario ono što je naumio i nameće se potreba za dubljim rezovima odnosno za dovođenjem u red onih koji nijesu dovoljno ograničili proizvodnju kako bi se izbjeglo ponovno gomilanje globalnih zaliha”, tumači Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja.

Podršku cijenama pružio je pad američkih zaliha sirove nafte u prošloj sedmici, za 4,4 miliona barela, na najniži nivo od aprila, objavila je u srijedu američka vlada. Analitičari su u anketi Reutersa prognozirali da su porasle 1,3 miliona barela.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela proizvoda iz njegove korpe u srijedu iznosila 41,29 USD, te je porasla 1,94 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...