fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNP Biogradska gora posjetilo 50,7 hiljada turista

NP Biogradska gora posjetilo 50,7 hiljada turista

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalni park (NP) Biogradska gora je u dosadašnjem dijelu godine posjetilo 50,7 hiljada turista, što je oko 80 odsto u odnosu na rekordnu 2019, saopštila je njegova direktorica Marija Dulović.

„Ako uporedimo podatke od avgusta ove i 2019. godine, možemo govoriti o ostvarenju rezultata po osnovu prodatih ulaznica od oko 98 odsto“, rekla je Dulović na sjednici Socio-ekonomskog savjeta NP Biogradska gora.

Dulović je kazala da je NP Biogradska gora od početka godine ostvario prihode od 93 odsto u odnosu na rekordnu 2019.

„Ukoliko vremenske prilike i epidemiološka situacija to dozvole, na posjete računamo do oktobra“, navela je Dulović i dodala da je misija NP promocija i očuvanje prirode, zdravog načina života i povratak prirodi.

Kada je riječ o strukturi posjetilaca, u junu, julu i avgustu najviše je bilo domaćih gostiju iz Podgorice i sa primorja, dok je zabilježen i veći broj stranih gostiju iz Srbije, Izraela i Ukrajine.

Iz preduzeća Naconalni parkovi Crne Gore (NPCG) su saopštili da je na sjednici konstatovana uspješna turistička sezona, koja se realizovala u specifičnim uslovima.

„Uz realizaciju programskih aktivnosti koje se tiču očuvanja i promocije najznačajnijih vrijednosti tog zaštićenog prirodnog područja i konstruktivne predloge svih subjekata koji doprinose kvalitetnom odvijanju turističke sezone, predstavnici NPCG su istakli generalne smjernice u vezi sa pripremnim aktivnostima za narednu godinu, koje će se realizovati u sinergiji sa ključnim subjektima“, navodi se u saopštenju.

U NPCG su uvjereni da će, i pored nezvjesne situacije uslovljene pandemijom koronavirusa, uz dobru pripremu, naredna turistička sezona biti uspješnija po broju posjetilaca i po ukupnom turističkom prometu.

Predstavnik NPCG, Veselin Luburić, podsjetio je da je početkom juna u Kolašinu održana naučna konferencija pod nazivom Antieroziona zaštita Biogradskog jezera i rješavanje hidroloških problema u slivu Biogradske rijeke i Biogradskog jezera, na kojoj su učestvovali relevantni stručnjaci iz oblasti zaštite voda i zemljišta.

On je rekao da su u šumskom ekosistemu prašumskog rezervata sprovedene ključne aktivnosti uključujući Monitoring zdravstvenog stanja šuma, kao i druge aktivnosti vezane za zaštitu i unapređenje biodiverziteta.

Na sastanku su prezentovani predlozi za unapređenje turističke ponude tokom naredne godine, kao i inicijative o zaštiti prostora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije