fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeznatan rast indeksa u mirnom trgovanju

Neznatan rast indeksa u mirnom trgovanju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Indeksi i promet na Montenegroberzi ove sedmice su porasli, iako je trgovanje bilo mirno i bez većih transakcija, zbog aktuelne situacije u vezi sa epidemijom koronavirusa.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 ojačao je 0,7 odsto na 658,75 poena, a MONEX indeks 0,3 odsto na 10.067,72 boda.

Promet, realizovan kroz 21 transakciju, iznosio je 207,7 hiljada EUR i bio je 1,7 puta veći od prošlosedmičnog.

Najveće učešće u transakcijama imao je Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), u prometu Hotelska grupa Budvanska rivijera, a u količini prodatih akcija barska kompanija Absolute.

Akcija CGES-a je porasla 7,3 odsto na 47 centi, Budvanske rivijere je oslabila 4,2 odsto na 5,27 EUR, dok se dionica Absolutea zadržala na 33 centa.

I ove sedmice su, kao i nekoliko prethodnih, u fokusu bile mjere Vlade i nadležnih institucija kako bi se u što većoj mjeri spriječilo širenje koronavirusa u Crnoj Gori i zaštitilo zdravlje građana i privreda.

U Crnoj Gori je broj oboljelih porastao na 197. U Podgorici je koronavirusom zaražena ukupno 91 osoba, Tuzima 34, Baru 18, Nikšiću 17, Ulcinju devet, Andrijevici sedam. U Bijelom Polju i Herceg Novom od COVID 19 oboljelo je po šest osoba, Budvi četiri, Danilovgradu tri i Tivtu dvije.

Premijer Duško Marković formirao je ove sedmice radnu grupu za pripremu predloga novog paketa mjera podrške crnogorskim preduzećima, preduzetnicima i građanima u suočavanju sa posljedicama pandemije koronavirusa.

Cilj mjera je da se obezbijedi pomoć privredi i preduzetnicima da sačuvaju resurse, zaposlene i djelatnost.

Zaključeno je da predlozi radne grupe budu formulisani u roku od pet do sedam dana i da prije nego što ih Vlada usvoji budu sagledani u dijalogu sa socijalnim partnerima.

Najviše je pala akcija tivatskog preduzeča Montepranzo – bokaprodukt, skoro 70 odsto na 6,11 EUR.

Gubili su i Luka Kotor deset odsto na 6,48 EUR, Sveti Stefan hoteli 3,7 odsto na 2,6 EUR i Montecargo šest odsto na 30,13 centi.

Poskupile su dionice Preduzeća za građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja 20 odsto na 31,2 EUR i Elektroprivrede jedan odsto na 3,6 EUR.

Akcije Poslovno logističkog centra Morača i Instituta “Simo Milošević”, ostale su na prošlosedmičnih 2,3 EUR odnosno 28 EUR.

Obveznicama je trgovano za 82 hiljade EUR.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Predstavili investicije u sektoru turizma

Podgorica, Tirana, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo turizma, ekologije, održivog i razvoja sjevera predstavilo je na...