fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeopravdano ukidanje neradne nedjelje

Neopravdano ukidanje neradne nedjelje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izgovori za ukidanje neradne nedjelje zbog gubitaka trgovinskih lanaca su neopravdani, ocijenili su iz Demokratske Crne Gore i dodali da su zaprepašćeni informacijom da Ministarstvo ekonomije razmatra njeno ukidanje.

Potpredsjednica Demokrata, Zdenka Popović, kazala je da je nedostatak osjećaja za potrebe zaposlenih u trgovinama prešao sve granice.

“O tome svjedoče gužve u svim marketima i povećan promet ostalim danima, tako da neradna nedjelja ne može uticati na visinu prihoda. Drugo, građani Crne Gore su stekli navike, pokazali razumijevanje i prihvatili neradnu nedjelju”, navela je Popović u saopštenju.

Ona je kazala da država mora prevashodno da vodi računa o pravima zaposlenih i njihovom zdravlju, pa se te vrijednosti ne smiju žrtvovati zbog profita.

“Pored odsustva bilo kakve zaštite države u odnosu na njihova prava iz radnog odnosa, sada se želi ukinuti i taj jedan dan za odmor”, rekla je Popović.

Ona je kazala da je u demokratskim društvima neradna nedelja u trgovinama odavno uvedena, a u Crnoj Gori izborena nakon višemjesečne borbe.

“Ako je u nekom sektoru vidljiv neprekidan rad zaposlenih, onda je to u marketima, pa se taj jedan slobodan dan koji je zakonski utemeljen ne bi smio ni po koju cijenu dovoditi u pitanje. Takođe, dominantna radna snaga u trgovinama su žene koje inače nijesu zaštićene od neprekidnog procesa rada i nerazumijevanja poslodavaca, pa je neradna nedjelja neophodna i opravdana”, smatra Popović.

Crna Gora, kako je saopštila, treba da bude ponosna na radnice u marketima, apotekama i svim trgovinama koje su bile prve na udaru pandemije.

“Upravo su one pokazale hrabrost, solidarnost i požrtvovanje izlažući sebe i svoje porodice visokom stepenu rizika od zaraze. Umjesto zahvalnosti, Vlada sada želi da pogazi tu činjenicu i kazni hrabre radnice uvođenjem radne nedjelje. To je nedopustivo, neodgovorno i ponižavajuće”, zaključila je Popović.

Najčitanije

Air Montenegro dočekao milionitog putnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalna avio-kompanija Air Montenegro danas je opslužila svog milionitog putnika i...