fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeophodna zaštita zaposlenih i nakon popuštanja mjera

Neophodna zaštita zaposlenih i nakon popuštanja mjera

Ženeva, (MINA-BUSINESS) – Bez odgovarajućih zaštitnih mjera za povratak zaposlenih na radna mjesta moglo bi doći do drugog talasa koronavirusa upozorila je Međunarodna organizacija rada (MOR) i pozvala vlade da preduzmu mjere za sprječavanje i kontrolu epidemije na radnim pozicijama.

U uslovima odsustva mjera kontrole, kako upozoravaju iz MOR-a, zemlje bi se suočile sa realnim rizikom od ponovnog izbijanja virusa.

“Uvođenjem neophodnih mjera umanjiće se rizik od drugog talasa zaraze na radnom mjestu”, saopštili su iz MOR-a povodom Svjetskog dana zaštite i zdravlja na radu koji se obilježava danas.

Taj dan se, od 1996. godine, obilježava u 120 zemalja svijeta, a MOR je tom prilikom podijelio prigodne materijale Udruženju zaštite na radu Crne Gore i ostalim relevantnim socijalnim partnerima.

Iz MOR-a su kazali da svi poslodavci moraju inicijalno napraviti procjene rizika i obezbijediti uslove da njihova radna mjesta prethodno ispunjavaju stroge kriterijume zaštite i zdravlja na radu.

Generalni direktor MOR-a, Guy Ryder, kazao je da su zaštita i zdravlje svih zaposlenih u ovom trenutku najveći prioritet.

“Kontekst izbijanja zarazne bolesti i način kako u okviru istog štitimo naše zaposlene sada jasno ukazuje na to koliko su suštinski bezbjedna naša društva i koliko će biti rezistentna naša preduzeća u odnosu na to kako se pandemija bude razvijala“, rekao je Ryder.

Prema njegovim riječima, samo adekvatnom primjenom mjera zaštite i zdravlja na radu mogu se zaštititi životi zaposlenih, njihovih porodica i šire zajednice i osigurati kontinuitet poslovanja i ekonomski opstanak.

U MOR-u smatraju da bi mjere kontrole rizika trebalo da budu posebno prilagođene potrebama onih zaposlenih koji su na prvoj liniji izloženosti pandemiji.

“Tu spadaju zdravstveni radnici, medicinske sestre, ljekari i zaposleni u hitnoj pomoći, kao i oni koji se bave prodajom prehrambenih namirnica kao i poslovima održavanja i čistoće”, rekli su iz MOR-a.

Iz te međunarodne organizacije su ocijenili da se potrebno fokusirati i na potrebe najugroženijih zaposlenih i preduzeća, posebno onih u neformalnoj ekonomiji, migranata i onih koji rade od kuće.

“Mjere zaštite ovih zaposlenih treba da obuhvate, između ostalog, edukaciju i obuku o bezbjednim i zdravim radnim praksama, besplatno obezbjeđivanje lične zaštitne opreme shodno potrebi, pristup javnim zdravstvenim uslugama i pružanje informacija o alternativanama u vezi troškova života”, navodi se u saopštenju.

Kako bi se osigurao bezbjedan povratak na posao i izbjegla dalja obustava rada, MOR preporučuje mapiranje opasnosti i procjena rizika od zaraze u odnosu na sve poslovne operacije i nastavak procjena po povratku na posao.

Jedna od preporuka MOR-a je i usvajanje mjera za kontrolu rizika prilagođenih svakom sektoru i specifičnostima svakog radnog mjesta i zaposlenih.

“One mogu da uključuju smanjivanje fizičkih interakcija između zaposlenih, izvođača, klijenata i posjetilaca uz poštovanje načela fizičkog distanciranja kada se dogodi bilo kakva interakcija, unapređenje ventilacije na radnom mjestu i redovno održavanje površina vodeći računa da su radna mjesta čista i higijenski istretirana”, rekli su iz MOR-a.

Preporučeno je i obezbjeđivanje lične zaštitne opreme zaposlenima gdje je to potrebno i to potpuno besplatno, kao i pružanje podrške mentalnom zdravlju osoblja.

Najčitanije