fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNemoguće ispuniti uslove da bi država spasila kompaniju

Nemoguće ispuniti uslove da bi država spasila kompaniju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) početkom septembra je uputila Ministarstvu poljoprivrede smjernice o mogućoj državnoj pomoći kompaniji Plantaže kroz dokapitalizaciju, ali su uslovi takvi da ih je praktično nemoguće ispuniti, saznaju Vijesti.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović je još početkom februara na konferenciji za novinare kazao da Vlada ubrzano sa Agencijom za zaštitu konkurencije traži način da pomogne kompaniji Plantaže, kojoj je tada bilo hitno potrebno pet miliona EUR da bi održala likvidnost.

Međutim, to rješenje da se omogući hitna državna pomoć od pet miliona Plantažama nije pronađena sa AZK.

Ministarstvo je, kako pišu Vijesti, nakon toga pokušalo da ovoj kompaniji pomogne kroz najavljenu dokapitalizaciju od 7,5 miliona EUR, zbog čega se za mišljenje obratilo Agenciji krajem avgusta.

Agencija nije odgovorila ni negativno ni pozitivno, već je navela uslove pod kojim bi pomoć Plantažama bila moguća iz svojih smjernica.

Ovaj odgovor potpisali su članovi Savjeta AZK Novo Radović, nekadašnji pomoćnik ministra finansija, i Jovana Tošković.

Na mogućnost pretvaranja duga prema državi, koji sada iznosi oko sedam miliona EUR, iz Agencije su naveli da treba dokazati da se država ponaša isključivo po principu privatnog ulagača, odnosno da je pristanak države da dug konvertuje u akcionarski kapital posljedica realnog i izvjesnog prihoda koji će država u najkraćem mogućem roku ostvariti.

List piše da to znači da ako država želi da sedam miliona duga pretvori u akcijski kapital, mora da dokaže da će time u kratkom roku ostvariti veći profit iz kompanije. S obzirom na to da su najslijeđeni dugovi kompanije preko 45 miliona EUR, i da se ovim potezom Vlade želi spriječiti stečaj i prosti opstanak kompanije, teško je očekivati bilo koji dobit iz kompanije i na duži rok.

Neki drugi uslovi koje je Agencija navela za državnu pomoć odnose se na spasavanje i restrukturiranje kompanija u poteškoćama. Tako je moguće pomoći kompaniji ako je polovina njenog kapitala prikazanog u finansijskim izvještajima izgubljena zbog akumuliranog gubitka.

Ovdje je za Plantaže veliki problem nepouzdanost dosadašnjih finansijskih izvještaja, na šta su upozoravali i revizori. Bivši menadžment je uveličavao rast vrijednosti zaliha i to unosio u prihode, pa je tokom godina nastala neraspoređena dobit koja je narasla na 10,5 miliona EUR iako tog novca i vrijednosti u stvarnosti nikada nije bilo.

Prošlogodišnji minus od 18 miliona utvrdio je novi odbor direktora, ali je zbog formalne dobiti iz ranijih godina akumulirani gubitak manji. Na kraju juna ove godine akumulirani gubitak je izašao na 22,4 miliona EUR, dok je istovremeno neraspoređena dobit iz ranijih godina upisana na 10,5 miliona. Tako da je neto gubitak 11,9 miliona.

Kako je kapital kompanije, i zbog velike vrijednosti zaliha od čak 51 miliona EUR, prikazan na 86 miliona, time je višestruko veći od akumuliranog gubitka, pa ne ispunjava uslov koji traži Agencija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije