fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeke zarade u državnim kompanijama nepristojno visoke

Neke zarade u državnim kompanijama nepristojno visoke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Određene zarade menadžera u kompanijama u većinskom državnom vlasništvu nepristojno su visoke za prilike u kojima živimo, saopštio je premijer Duško Marković i dodao da će insistirati da zakon bude jednak za sve.

On je u Skupštini, tokom Premijerskog sata, odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Raška Konjevića, kazao da su određene zarade menadžera u kompanijama u državnom vlasništvu nepristojno visoke, bez zalaženja u opravdanost i utemeljenost u pogledu ostvarenih bilansa.

„Insistiraću da zakon bude jednak za sve i da menadžeri kompanija pripreme akte o zaradama zaposlenih u skladu sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru“, poručio je Marković.

Konjevića je zanimalo da li je Vlada razmatrala problematiku kompanija u većinskom državnom vlasništvu koje posljednjih godina bilježe negativne rezultate i gomilaju poreske i druge dugove.

On je pitao i da li je nadležno Minsitarstvo obavljalo nadzor u dijelu sprovođenja Zakona o zaradama u javnom sektoru u tim kompanijama.

Marković je rekao da, sa druge strane, ne može da dopusti da izdvojeni slučajevi budu reper za cijeli sistem i da se prećuti činjenica da se značajnim brojem preduzeća upravlja domaćinski, na način koji može poslužiti za primjer.

On je, odgovarajući na pitanja o poreskom opterećenju rada, kazao da Vlada u kontinuitetu pokazuje spremnost da se ono umanji.

„Samo tokom prošle godine Vlada je predložila značajne izmjene poreskih propisa koji dokazuju tu tvrdnju“, naveo je Marković.

On je podsjetio da je krajem prošle godine potpuno ukinuta takozvana „krizna stopa“ poreza na dohodak fizičkih lica, koji se sada u Crnoj Gori oporezuje po jednoj od nižih stopa u Evropi od devet odsto.

„Mi čak mislimo ili ja mislim da treba da bude i niža. Takođe, tokom prošle godine umanjena je stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca za dva procentna poena, pa je, između ostalog, učešće poreza i doprinosa u bruto iznosu umanjeno na oko 39 odsto“, rekao je Marković.

On je dodao da nema taj komfor da samo komentariše, već da mora donositi odluke od kojih zavisi ekonomski život u Crnoj Gori.

„I po pitanju poreskih politika, i po pitanju penzijskih prava, Vlada blisko sarađuje sa domaćim i stranim partnerima, kako bi predložena rješenja bila u skladu sa međunarodnim standardima i održiva na duži rok. Dakle, ne da posežemo za populističkim rješenjima, već da tražimo ona koja će dati najbolje rezulatate sa najmanje negativnih efekata“, poručio je Marković.

On je naveo da predstavnici Vlade nijesu ni slijepi, ni gluvi na zahtjeve poslovne zajednice.

„Pokazala je to i situacija sa koronavirusom. Svi su mogli da vide kako je privreda pritekla u pomoć u najtežim momentima i kako je Vlada pružila ruku onom dijelu privrede koji je najdirektnije i najviše osjetio posljedice“, zaključio je Marković.

Najčitanije