5.6 C
Podgorica
April 3, 2020.
Naslovnica MINA Business Ne dolazi do srazmjernog produženja važenja osiguranja po automatizmu

Ne dolazi do srazmjernog produženja važenja osiguranja po automatizmu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kod kredita koji budu stavljeni pod moratorijum, a koji su obezbijeđeni pojedinačnim i grupnim polisama osiguranja, ne dolazi do srazmjernog produženja važenja osiguranja po automatizmu, saopšteno je iz Agencije za nadzor osiguranja (ANO).

Iz ANO su građanima poslali objašnjenje u vezi sa statusom ugovora o osiguranju koji su zaključeni kao kolateral za ugovore o kreditu, a povodom odluke Centralne banke (CBCG) o moratorijumu na otplatu kredita.

„Naime, kako je ugovor o osiguranju različit pravni posao od ugovora o kreditu, osiguravači će nastaviti da pružaju pokriće po zaključenim ugovorima o osiguranju i u periodu važenja moratorijuma“, rekli su iz ANO.

Iz ANO su preporučili svima koji imaju obavezu plaćanja premije u vezi sa odobrenim kreditom, da kontaktiraju društvo za osiguranje sa kojim je zaključen ugovor o osiguranju, kako bi obezbijedili kontinuitet u pokriću.

„Kako obaveza plaćanja po ugovoru o kreditu koji je stavljen pod moratorijum, shodno odluci CBCG traje 90 dana po isteku formalno zaključenog ugovora, to je za nastavak osiguravajućeg pokrića potrebno da se blagovremeno prije isteka važećeg ugovora, ugovarač osiguranja obrati društvu za osiguranje i podnese odgovarajući zahtjev“, objasnili su iz ANO.

Društva za osiguranje imaju utvrđen set dokumentacije koju je potrebno priložiti za potrebe adekvatnog preuzimanja rizika u cilju zaključenja ugovora o osiguranju.

Zavisno od vrste osiguranja, osiguravač može produžiti postojeći ugovor ili zaključiti novi.

Aneksiranje ugovora odnosno zaključenje novog podrazumijevaće i plaćanje odgovarajuće premije.

„Napominjemo da obaveza plaćanja premije prvenstveno leži na ugovaraču osiguranja, pa za slučajeve gdje je ugovarač osiguranja banka, napominjemo da je neophodna adekvatna komunikacija banke sa korisnicima kredita, kako ne bi došlo do prekida pokrića usljed neplaćanja premije“, navodi se u saopštenju ANO.

Za polise koje ističu dok su na snazi privremene mjere, ugovaraču osiguranja je omogućeno da putem mejla komunicira sa osiguravajućim društvom i na taj način obezbijedi produženo pokriće.

„Takođe, imajući u vidu aktuelnu situaciju, od društava za osiguranje se očekuje da pokažu određeni nivo fleksibilnosti, naravno, vodeći računa o likvidnosti“, dodali su iz ANO.

Iz ANO su apelovali na sve korisnike kredita koji su osigurani po nekom osnovu da ne dolaze u prostorije društava za osiguranje, već da ih kontaktiraju telefonski ili putem mejla kako bi dogovorili način i dinamiku plaćanja, kako po sada važećem ugovoru, tako i po eventualno zaključenom aneksu ili novom ugovoru o osiguranju.

Najčitanije

Rudnik uglja i EPCG da pomognu najugroženijim građanima

Pljevlja, (MINA-BUSINESS) – Demokrate u Pljevljima pozvale su Rudnik uglja, Elektroprivredu koja upravlja Termoelektranom...