fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNaznake popuštanja potražnje u SAD-u zadržale cijene nafte blizu 88 USD

Naznake popuštanja potražnje u SAD-u zadržale cijene nafte blizu 88 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 88 USD, zakočene naznakama rasta zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i dobitonosnim prodajama koje su zasjenile poremećaje u snabdijevanju.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 45 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 87,99 USD. U skoro istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, na 86,5 USD.

Više se trgovalo ugovorima s rokovima isporuke u martu u kojima je cijena pala 34 centa, na 85,46 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce su proteklih dana zabrinuli poremećaji u snabdijevanju, nakon požara na naftovodu koji vodi od Kirkuka u iračkom dijelu Kurdistana do turske izvozne luke Ceyhan, i napada jemenskih Huta na Ujedinjene Arapske Emirate (UAE).

Požar je u kratkom roku ugašen, ali trgovce muče geopolitički rizici u Persijskom zalivu i napetosti u odnosima Rusije i Zapada zbog Ukrajine.

Rusija je drugi proizvođač nafte u svijetu, a UAE treći u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Prekidi isporuka nadovezali su se na probleme članica skupine OPEC+ s povećanjem proizvodnje zbog nedovoljnih ulaganja i dotrajale opreme na naftnim poljima čije je održavanje u pandemiji zapostavljeno.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) saopštila je u srijedu da je grupa u decembru proizvodila oko 800 hiljada barela dnevno manje nego što je bila zacrtala.

“Iako bi tržište nafte moglo biti u značajnom višku u prvom tromjesečju, zalihe će vjerovatno biti značajno ispod pretpandemijskog nivoa”, smatraju u IEA, podigavši procjenu potražnje u ovoj godini.

Zabrinutost za snabdijevanje zasjenio je ipak rast zaliha u SAD-u u prošloj sedmici za 1,4 miliona barela. Zalihe benzina porasle su za 3,5 miliona barela, dok su zalihe derivata pale za 1,2 miliona barela, navode tržišni izvori, pozivajući se na podatke Američkog instituta za naftu (API).

Tamas Varga iz PVM-a upozorava da bi barijeru cijenama mogle predstavljati visoke stope inflacije i najavljeno podizanje ključnih kamatnih stopa.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosio 88,5 USD, što znači da je poskupio 42 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijski karavan startuje u ponedjeljak sa Cetinja

Podgorica, (MINA) - Olimpijski karavan, tradicionalna manifestacija kojom se najavljuje početak Olimpijskih igara, zvanično...