fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNastavlja se podrška turističkoj privredi

Nastavlja se podrška turističkoj privredi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je, na predlog Ministarstva ekonomskog razvoja, usvojila Program podsticajnih mjera u oblasti ruralnog turizma u cilju, između ostalog, razvijanja diverzifikovane turističke ponude Crne Gore.

Iz Ministarstva su naveli da je cilj Programa kreiranje lokalnih/regionalnih ruralnih turističkih brendova, kao i bolje brendiranja crnogorske destinacije sa aspekta sve popularnijeg ruralnog turizma, a kroz pružanje autentičnih iskustava turistima.

Program uključuje tri mjere podrške i to organizovanje etno sajmova, razvoj inovativnih turističkih proizvoda u ruralnim područjima i unapređenje kvaliteta usluga i ponude u ruralnom turizmu.

Za realizaciju mjeru koja se odnosi na organizovanje etno sajmova ukupna opredijeljena sredstva iznose 20 hiljada EUR, za razvoj inovativnih turističkih proizvoda u ruralnim područjima 30 hiljada EUR, a za unapređenje kvaliteta usluga i ponude u ruralnom turizmu 50 hiljada EUR.

“Sredstva za podsticajne mjere dodjeljuju se putem javnih poziva koje sprovodi Ministarstvo za svaku mjeru pojedinačno. Javni pozivi biće objavljeni u toku ove sedmice”, navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu od Programa očekuju da podstakne kreiranje biznis modela baziranih na novim tehnološkim rješenjima i inovacijama, kreiranje biznis partnerstava sa ciljem širenja i promocije biznis mreže, prevazilaženje sezonalnosti i regionalnog disbalansa u razvoju i promociju putem online i mobilnih e-alatki.

„Prednost će biti data prijavama koje imaju komercijalni potencijal, ali i dalje nedovoljan kapacitet da se nadmeću za finansijske podrške putem kredita i fondova. Takođe, novi kriterijum predstavlja i širenje biznis mreže kroz podsticanje partnerstava”, objasnili su iz Ministarstva.

Značajan segment je i sopstvena promocija podržanog turističkog proizvoda, čime se, pored kreiranja sopstvenog, jača i brend crnogorske turističke destinacije.

Pored toga, podsticaj uvođenja inovativnih tehnologija u ruralni turizam, takođe predstavlja novi kriterijum dodjele finansijskih sredstava.

“Podsticajne mjere samo su jedan od mehanizama kojima Ministarstvo želi da podstakne inovacije u turizmu, imajući u vidu ogroman potencijal za razvoja ruralnog turizma”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije