fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNajveći račun ima vlasnik 32 miliona EUR

Najveći račun ima vlasnik 32 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Depozit veći od milion EUR na kraju avgusta imao je 71 pojedinac, dok je sada rekorder građanin sa kontom od 32 miliona EUR, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Po posljednjim, nedavno javno saopštenim podacima CBCG, koje joj banke mjesečno dostavljaju, na kraju avgusta depozit veći od milion EUR imao je 71 građanin, što je šest manje nego na početku godine, piše Pobjeda.

Podaci pokazuju da je sada rekorder građanin sa kontom od 32 miliona EUR, što je znatno manje nego prije deset mjeseci, kada je rekord bio 50,3 miliona.

Pobjedi je tada saopšteno da građanin rekorder nije stranac nego domaći.

Podaci sa kraja avgusta takođe pokazuju da deset najvećih depozita domaćih i stranaca iznosi ukupno 88,2 miliona.

Centralnoj banci su 62 domaće kompanije prijavile da imaju novac na računima u inostranstvu. One su na stranim računima na kraju prošle godine imale ukupno 12,7 miliona EUR, saopšteno je Pobjedi iz CBCG.

“Izvještaj o stanju i prometu na računima u inostranstvu za prošlu godinu su dostavile 62 kompanije. Prema tim izvještajima, na kraju prošle godine stanje na računima u inostranstvu iznosilo je 12,7 miliona EUR”, precizirali su iz regulatora.

Iz CBCG su objasnili da je podatak od 12,7 miliona EUR suma koju su dostavile same kompanije, koje i odgovaraju za tačnost dostavljenih podataka.

I dalje je nepoznato koliko građani Crne Gore imaju na računima u inostranstvu, jer po domaćim zakonima to nijesu dužni nikom da prijavljuju.

“Centralna banka ne raspolaže podacima koliko sredstava crnogorski građani imaju na računima u inostranstvu”, rečeno je Pobjedi u odgovoru na pitanje ima li procjene koliko građana ima račune vani i koliki je ukupni konto.

Prema posljednjim podacima CBCG, ukupni depoziti iznose 3,51 milijardu EUR, od čega domaća preduzeća, građani, Vlada i nevladine organizacije (NVO) imaju 2,76 milijardi, a strane firme, građani i NVO 754,5 miliona EUR.

Najčitanije