fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMarković: Pripremamo ozbiljan paket za pomoć turističkoj privredi

Marković: Pripremamo ozbiljan paket za pomoć turističkoj privredi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada priprema ozbiljan paket za pomoć turističkoj privredi, najavio je premijer Duško Marković i dodao da je pet miiona EUR odvojeno za plate zaposlenih u turizmu za dva mjeseca.

On je u ponedjeljak, gostujući u emisiji Odgovorite ljudima na Federalnoj televiziji Bosne i Hercegovine (BiH), kazao i da se priprema ozbiljan paket za turističku privredu.

„Pogrešno se razumjela objava cifre od pet miliona EUR podrške turističkoj privredi. To je samo intervencija za plate zaposlenih u turizmu za dva mjeseca koje će snositi država do nivoa minimalne zarade i 100 odsto plaćenih poreza i doprinosa”, rekao je Marković.

On je, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Vlade, najavio da se tek priprema ozbiljan paket za turističku privredu sa bankama i Investiciono razvojnim fondom, koji će imati za cilj da održi investiciju u turizmu, a istovremeno da obezbijedi likvidnost turističke privrede kako bi bila spremna za početak sezone.

Marković je dodao da turizam zavisi od toga kako će se ponašati druge države te da li će otvoriti svoje granice. Podsjetio je da Crna Gora već otvorila svoju granicu na moru za nautički turizam i da vjeruje da će u narednom periodu naše marine biti pune jahti koje će doći sa različitih prostora.

„Razumijemo da se u okviru Evropske unije (EU), posebno u Hrvatskoj, vodi kampanja za otvorenost granica između Hrvatske, Austrije, Slovačke, Češke i Mađarske. Ako se to desi, Crna Gora će tu priliku iskoristiti. Posebno jer smo zaista sigurna zemlja sa aspekta epidemije“, rekao je Marković konstatujući da se već ulazi u finiš zaustavljanja epidemije.

On je ocijenio da će Crna Gora uspješno odgovoriti na izazov ekonomske krize izazvane posljedicama pandemije koronavirusa, baš kao što je efikasno odgovorila i na ovu veliku zdravstvenu opasnost.

Marković je kazao da su od samog početka primjene mjera građanima dozvolili najveći mogući stepen kretanja i slobode.

„Imali smo najmanja ograničenja u kretanju građana, istovremno smo dozvolili brojne ekonomske aktivnosti u građevinarstvu i realizaciji kapitalnih projekata koji se finansiraju prije svega u oblasti infrastrukture i turizma“, rekao je Marković.

On je naveo i da je Crna Gora donijela mjere za sanaciju socijalnog i ekonomskog položaja građana i podsjetio da je vrijednost odloženih obaveza građana i privrede za tri mjeseca prema bankama 1,3 milijarde EUR, a prema državi oko 100 miliona EUR, što je samo dio mjera iz prvog paketa.

Vrijednost drugog paketa ekonomskih mjera je 75 miliona EUR.

Marković je precizirao i da ključne mjere popuštanja počinju 4. maja, kada svi preduzetnici, mala i srednja preduzeća počinju rad u punom obimu.

„Sljedeća faza ekonomskog ubrzavanja i početka novih aktivnosti je 18. maj kada ćemo pustiti u rad hotele, restorane, kafiće, klubove i vjerujemo da na taj način počinjemo da vraćamo u život cijelu zemlju, da naš stvaralički, privredni, građanski i lični pirtencijal stavimo u funkciju brzog i hitnog oporavka“, rekao je Marković.

On je, pdgovarajući na pitanja novinarke o pomoći EU, kazao da je Crna Gora već dobila bespovratnu pomoć od 53 miliona EUR, kao i da je novi kreditni paket od 60 miliona EUR definisan u razgovoru sa državom.

„To je onaj iznos koji smo usaglasili sa EU i koji će nam pomoći da se bolje izborimo sa posljedicama. Želim da kažem da je EU pokazala solidarnost, kada je Crna Gora u pitanju, ali i druge zemlje regiona. EU se nije zatvorila unutar svog okvira nego je u ovaj paket pomoći uključila i druge države. Mi to veoma cijenimo i to će biti od velikog značaja za sanaciju ekonomskih i socijalnih prilika u Crnoj Gori“, saopštio je Marković.

On je, u emisiji u kojoj su gosti bili premijeri, potpredsjednici i ministri vlada regiona, naveo da je neophodno da zemlje regiona rade zajedno, kako u borbi protiv koronavirusa, tako i u ekonomskom oporavku. Istakao je da je solidarnost ključna.

„Crna Gora predsjedava Centralno-evropskom inicijativom (CEI) i mi smo u razgovorima sa predsjednikom Vlade Italije, Giuseppeom Conteom i nekim drugim mojim kolegama pokrenuli inicijativu za zajednički sastanak koji bi trebalo da bude održan 15. maja, kada ćemo govoriti o svim ovim aspektima kako da se bolje suprotstvimo i sačuvamo zdravlje našeg stanovništva, ali i naravno i zajednički odgovorimo ekonomskim izazovima. Vjerujem da će ta konferencija dati dobar odgovor“, rekao je Marković.

On je govorio i o uspješnoj borbi Crne Gore i njenih institucija sa koronavirusom, konstatujući da su svi zajedno bili posvećeni da odgovore ovoj velikoj opasnosti. Posebno je istakao odgovoran odnos građana Crne Gore koji su slijedili preporuke zdravstvenih vlasti i Vlade.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...