Naslovnica MINA Business Luka Bar nastavila sa pružanjem svih lučko-transportnih usluga komintentima

Luka Bar nastavila sa pružanjem svih lučko-transportnih usluga komintentima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Shodno odluci Vlade da svoje luke stavi na raspolaganje i zemljama regiona, Luka Bar je nastavila sa pružanjem svih lučko-transportnih usluga komintentima, bez bilo kakvih zastoja i ograničenja u radu, saopštio je izvršni direktor te barske kompanije, Vladan Vučelić.

On je naveo da ne razmišljaju o otkazima, ali da je dogovoreno smanjenje zarada za april, maj i jun, objašnjavajući da to u vanrednim uslovima obezbjeđuje stabilnost poslovanja na duži rok.

“Još je rano govoriti o krajnjim posljedicama pandemije i bez obzira na otežavajuće okolnosti poslovanja postoji nada da će Luka Bar i ovu poslovnu godinu završiti sa pozitivnim rezultatom”, kazao je Vučelić Pobjedi i dodao da to ne zavisi samo od Luke i njenih kapaciteta, već i od situacije u kojoj će se naći njihovi ključni poslovni partneri.

Vučelić je rekao da je evidentno smanjenje privredne aktivnosti korisnika usluga u okviru slobodne zone, kao i problemi u naplati potraživanja, a obustavljeno je i par važnih pregovora koje je Luka započela krajem prošle i početkom ove godine.

On smatra da se slobodna zona Luke Bar, posmatrano i kroz prizmu aktuelne pandemije, može i mora shvatiti kao šansa za ekonomski razvoj.

“Razvoj domaće proizvodnje u okviru zone, prije svega proizvodnje najbitnijih prehrambenih proizvoda, kao i obezbjeđivanje sigurnog snabdijevanja domaćeg tržišta je ono o čemu ćemo i Vlada, ali i svi mi u sektoru privrede, morati da razmišljamo kako bi se i ubuduće lakše nosili sa vanrednim situacijama”, saopštio je Vučelić.

On je dodao da Luka Bar redovno izmiruje obaveze prema zaposlenima, državi i dobavljačima, kao i da su sve te obaveze izmirene na kraju prvog kvartala.

Takođe, istakao je odgovornost i ispravno razmišljanje zaposlenih, kao i reprezentativnih sindikata Luke Bar koji su iskazali visok stepen kooperativnosti, što je rezultiralo potpisivanjem sporazuma o umanjenju zarada u procentima i na način koji u vanrednim uslovima obezbjeđuje stabilnost poslovanja na duži rok.

“U nadi da će se situacija što prije stabilizovati, važenje tog sporazuma smo oročili do 1. jula ove godine”, kazao je Vučelić i dodao da je usaglašen model redukcije zarada od 1. aprila do 30. juna, uvažavajući odredbe zakona i kolektivnog ugovora, tako da će aprilska plata biti linerano umanjena svim zaposlenima deset, a majska 15 odsto.

Prema njegovim riječima u junu će zarada biti umanjena za 20 odsto, uz mogućnost slanja određenog broja zaposlenih na prinudne odmore sa umanjenjem zarade od 30 odsto, što bi bila krajnja mjera.

“Napominjem da je isplata zarada u martu bila bez umanjenja”, rekao je Vučelić.

On je kazao da se Luka Bar nije obraćala Vladi za dodjelu pomoći, dok je za prevazilaženje trenutnih problema aplicirala za kredit kod Investiciono-razvojnog fonda (IRF).

Vučelić smatra da je neophodno da i poslovne banke, uvažavajući aktuelni trenutak, drugačijom kreditnom politikom pomognu privredu, a da stabilnosti finansija treba da pomognu kompanije čija se privredna djelatnost i u ovim uslovima ostvaruje u planiranim okvirima, prije svega kroz redovno izmirenje poreskih obaveza.

On je naveo da je pandemija, uslovila i potrebu drugačije organizacije rada.

“Uz prioritetan cilj da se sačuva zdravlje svih zapošljenih i njihovih porodica, pronašli smo način da se poslovni procesi održe na dosadašnjem nivou i da lučki sektor operative bude spreman da u svakom trenutku odgovori na zahtjeve zainteresovanih subjekata”, rekao je Vučelić.

On je kazao da je zadovoljan poslovnim rezultatima u prošloj godini, kad je pretovareno 200 hiljada tona robe i ostvaren profit od 930,5 hiljada EUR.

Zadovoljan je i rezultatima poslovanja u prvom kvartalu ove godine, koji se odnose na obim pretovara, jer je, kako je naveo, ostvareno sve ono što je planom i predviđeno.

“Posebno raduje činjenica, a što je u ovom trenutku i najvažnije, da je očuvana stabilnost saradnje sa svim ključnim poslovnim partnerima sa kojima imamo izuzetnu poslovnu komunikaciju”, dodao je Vučelić.

On smatra da je najveći uspjeh to što je kompanija kroz propisivanje jasnih procedura zaštite i njihovu dosljednu primjenu očuvala zdravlje svih zaposlenih.

“Pored izuzetnih i divljenja dostojnih ljudi, zapošljenih u zdravstvu, vojsci i policiji, u svim službama na lokalnim nivoima, prodaji i distribuciji prehrambenih proizvoda i ljekova, novinara, volontera i ostalih visoko rizičnih profesija, heroji ovog vremena su, sasvim sigurno i zapošljeni u kompaniji Luka Bar, a prije svih, radnici sektora operative”, istakao je Vučelić.

Vučelić je saopštio da je Luka Bar pokrenula prošle godine obiman investicioni ciklus.

“Ukupna vrijednost investicija premašuje deset miliona EUR, od čega će sa već utrošenim sredstvima u prošloj godini, u ovoj biti investirano preko sedam miliona EUR”, precizirao je Vučelić.

On je saopštio da će osim nabavke lučke mehanizacije – mobilna lučka dizalica, material handler, reach stacker, kamioni, viljuškari, i izgradnje montažnog skladišta od 1,2 hiljada metara kvadratnih, u toku ove godine biti započeta i rekonstrukcija i sanacija operativne obale Volujica.

Najčitanije