Naslovnica Business Top Story Loša avio-povezanost posljedica tržišnih odluka prevoznika

Loša avio-povezanost posljedica tržišnih odluka prevoznika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Osnovni razlog zašto su do sada regionalni centri bili slabo povezani avio-linijama je zato što je poslovna politika u aviaciji vezana prvenstveno za profit i avio-kompanije ne mogu održavati linije koje su nerentabilne, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore.

Crna Gora je direktnim avio-linijama tokom čitave godine, od država regiona, povezana sa Srbijom i Slovenijom, odnosno sa glavnim gradovima tih država Beogradom i Ljubljanom.

Od maja će Crna Gora biti povezana i sa Hrvatskom, jer se ponovo uvodi avio-linija Zagreb – Podgorica, tri puta sedmično, piše Pobjeda.

“Povezanost avio-linija Crne Gore i zemalja regiona kao i balkanskog regiona, zasniva se na profitu, kao što je slučaj u svim ostalim oblastima u kojima vlada otvoreno tržište. Avio-kompanije svoje kapacitete ne mogu da šire na neprofitne rute, te se prirodno okreću profitabilnim i atraktivnim rutama”, rekli su podgoričkom listu iz Aerodroma.

Predstavnici Aerodroma smatraju da je cjenovna politika te kompanije uključujući i podsticajnu šemu, kao i aktuelni ugovor sa Montenegro Airlinesom (MA), više nego dobra pretpostavka za uvođenje novih, pa i regionalnih ruta.

“Aerodromi će nastaviti da održavaju veoma dobre odnose sa aerodromima regiona, kao i da iznalaze načine da se pomogne avio-kompanijama koje su zainteresovane za razvoj regionalnog vazduhoplovstva”, rekli su iz Aerodroma.

Iz Aerodroma su podsjetili da Crna Gora, kada su u pitanju države bivše Jugoslavije i regiona, najveći obim saobraćaja ostvaruje sa Srbijom, odnosno sa Beogradom.

“Sa Aerodroma Podgorica na dnevnom nivou imamo pet letova ka i iz Beograda, dok se iz Tivta za Beograd zimi leti dva puta dnevno, a ljeti u špicu sezone taj broj iznosi čak do osam letova dnevno”, precizirali su predstavnici Aerodroma.

Oni su naveli da je uzimajući u obzir broj putnika, Beograd druga destinacija poslije Moskve sa 527,52 hiljade opsluženih putnika u prošloj godini.

Iz Aerodroma su saopštili da je od država bivše Jugoslavije Crna Gora redovnom direktnom avio-linijom povezana još i sa Slovenijom.

“Iz Podgorice se za Ljubljanu leti šest puta sedmično. Na ovoj relaciji smo imali svakodnevne letove tokom ljetnje sezone, sve do bankrota kompanije Adrija Airways u septembru prošle godine”, rekli su predstavnici Aerodroma.

Oni su naveli da se od 3. maja ponovo uvodi linija Zagreb – Podgorica, tri puta sedmično.

“Veoma smo zadovoljni što će uskoro biti ponovo otvorena linija Zagreb – Podgorica koja je već postojala u periodu od sredine 2008. do početka 2013. godine, kada je zbog nerentabilnosti ukinuta”, saopšteno je iz Aerodroma.

Iz Aerodroma su saopštili da od ljetnje sezone 2017. godine postoji serija letova na relaciji Atina – Podgorica.

“Što se tiče ostalih država regiona – Makedonija, Albanija, Rumunija, Bugarska, još ne postoji uspostavljen avio-saobraćaj”, kazali su iz Aerodroma.

Najčitanije