NaslovnicaMINA BusinessLikvidna sredstva u januaru 1,06 milijarde EUR

Likvidna sredstva u januaru 1,06 milijarde EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prosječna likvidna sredstva banaka u januaru su iznosila 1,06 milijardi EUR, što je 4,3 odsto više nego u decembru.

Prosječna likvidna sredstva u januaru su u odnosu na isti period prošle godine bila veća 11,4 odsto.

Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma.

Bilansna suma banaka na kraju januara iznosila je 4,61 milijardu EUR i bilježi rast od 0,6 odsto u odnosu na decembar, dok je u odnosu na januar prošle godine pala 0,7 odsto.

U strukturi aktive banaka, u januaru su dominantno učešće od 69,3 odsto ostvarili ukupni krediti, nakon kojih slijede novčana sredstva i računi depozita kod centralnih banaka sa 19,1 odsto, hartije od vrijednosti sa 10,1 odsto, dok se 1,5 odsto odnosilo na preostale stavke aktive.

U strukturi pasive, dominantno učešće od 73,2 odsto ostvarili su depoziti, nakon kojih slijedi kapital sa 12,8 odsto, pozajmice sa 10,1 odsto, dok se na ostale stavke odnosilo 3,9 odsto ukupne pasive.

Ukupan kapital banaka na kraju januara iznosio je 591,3 miliona EUR i bilježi rast od 0,3 odsto na mjesečnom nivou, dok je na godišnjem oslabio 2,7 odsto.

Najčitanije

Minimalac jednak za domaće i strane radnike

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Ministarstvo unutrašnjih poslova izmijenilo je Pravilnik o dozvolama za privremeni boravak...