fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKrivične prijave zbog utaje poreze i doprinosa

Krivične prijave zbog utaje poreze i doprinosa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Službenici policije podnijeli su nadležnim tužiocima, u okviru akcije Radne dozvole, devet krivičnih prijava protiv 12 osoba i 12 kompanija zbog utaje poreza i doprinosa u iznosu od 763 hiljade EUR.

Policija je akciju Radne dozvole počela na osnovu operativnih saznanja da je više preduzeća, prilikom angažovanja radne snage iz inostranstva, pretežno iz zemalja okruženja, počinilo krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

„Oni to rade na način što ugovore sa tim zaposlenima ne prijavljuju nadležnom poreskom organu, čime se pričinjava šteta budžetu na osnovu neplaćenih poreza i doprinosa“, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Iz Uprave policije su kazali da je posljednji takav slučaj zabilježen u Budvi, zbog čega je nadležnom tužiocu u Kotoru podnijeta krivična prijava protiv budvanske kompanije Global Inžinjering i njenog izvršnog direktora i osnivača S.K. iz Bosne i Hercegovine, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

„Oni su, kako se sumnja, od kraja juna 2017. do kraja aprila prošle godine, pribavili 50 radnih dozvola za privremeni boravak stranih državljana u Crnoj Gori zbog zaposlenja, ali nijednog radnika nijesu prijavili kao zaposlenog nadležnom organu“, dodaje se u saopštenju.

Oni su tim radnicima, kako je objašnjeno, isplaćivali zaradu u gotovini prikrivajući podatke o svojim poreskim obavezama i doprinosima koje su bili dužni da plate po ovom osnovu, čime je pričinjena šteta budžetu Crne Gore za iznos od 32,27 hiljada EUR.

Akcija Radne dozvole se nastavlja.

Najčitanije