fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKonatar: PDV da se plaća u trenutku naplate računa

Konatar: PDV da se plaća u trenutku naplate računa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građanski pokret URA predložio je izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) kojima će se omogućiti preduzećima da obaveza za njegovo plaćanje nastaje u trenutku naplate, a ne izdavanja računa.

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA, Miloš Konatar, kazao je da će u situaciji ugrožene likvidnosti crnogorske privrede, ta mjera umnogome olakšati poslovanje privrednicima.

“Predložene izmjene ne znače oslobađanje od obaveze plaćanja PDV-a, ali znače rasterećenje jer se PDV neće plaćati avansno, odnosno unaprijed kao do sada”, naveo je Konatar u saopštenju.

On je objasnio šta bi se usvajanjem tog predloga konkretno promijenilo.

“Sada je svaki privredni subjekt u obavezi da obračuna PDV u trenutku izvršenja usluge, odnosno u trenutku izdavanja računa bez obzira da li je taj račun uspio naplatiti ili ne. Dakle, to je sistem avansnog plaćanja PDV-a po kome se država prva naplati, pa tek onda sam privredni subjekt, odnosno dobavljači, radnici, i tako dalje”, rekao je Konatar.

On je naveo da URA predlaže da se u ovom vremenu krize omogući preduzećima da obaveza plaćanja PDV-a nastane u trenutku naplate računa.

“U praksi bi to značilo da okrenemo raspored plaćanja, prvo bi se naplatio privredni subjekt, odnosno dobavljači, radnici, pa onda država, što jeste primjereno trenutnoj situaciji. Na ovaj način ćemo omogućiti privredi da koliko-toliko uhvati vazduha, jer likvidnost predstavlja ozbiljan problem i ne smijemo dozvoliti da država bude dodatni uzrok otežanog poslovanja”, ocijenio je Konatar.

On je poručio da tu inicijativu i predlog izmjena Zakona o PDV-u Građanski pokret URA upućuje javno Vladi, Privrednoj komori (PKCG) kao krovnoj instituciji privrednika, Uniji poslodavaca (UPCG) i reprezentativnim sindikatima kao socijalnim partnerima u okolnostima djelovanja globalne ekonomske krize.

“Sada je vrijeme kada sve naše razlike moramo ostaviti po strani, moramo sačuvati svako radno mjesto i pomoći privredu i poslovne aktivnosti u Crnoj Gori”, zaključio je Konatar.

Najčitanije