fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKompanja Flores primjer kako razvijati crnogorsku poljoprivredu

Kompanja Flores primjer kako razvijati crnogorsku poljoprivredu

Mojkovac, (MINA-BUSINESS) – Mojkovačka kompanija Flores, Veselina Vučinića, koja se bavi proizvodnjom čajeva i eteričnih ulja, predstavlja primjer u kom pravcu i na koji način treba da se razvija crnogorska poljoprivreda, saopšto je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović.

Stijović je sa saradnicima posjetio kompaniju Flores, koja proizvodi preko 50 vrsta čajeva, od čega se većina izvozi, kao i eterična ulja koja se u potpunosti izvoze.

“Kompanija vrši otkup ljekovitog i aromatičnog bilja na teritoriji Crne Gore i zapošljava 10 ljudi dok u sezoni i znatno više. U pitanju je reprezentativan porodični biznis i preduzetnički model koji može biti primjer razvoja sektora prerade ljekovitog bilja”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Stijović je kazao da su obišli domaćina koji sa svojom porodicom ima jako dobar privatni biznis.

“Vidjeli smo smo da su izgradjeni skladišni kao i značajni preradni kapaciteti i kako se na jedan odgovoran način iskorišćava ono što je dala priroda. Kompanina Flores posjeduje proizvodne linije, sušare, destilerije, magacinski i prostor za pakovanje, na oko 15 hiljada kvadratnih metara”, naveo je Stijović.

On je dodao da je inovativnim pristupom moguće razvijati crnogorsku proizvodnju.

“Iz prirode imamo sve resurse, a mi smo kao država spremni da kroz programe, preduzetnicima i privrednim društvima jednako bez diskriminacije obezbijedimo podršku da pokrenu sopstvene biznise”, poručio je Stijović.

Kako je zaključio, sistematskim pristupom se štiti priroda, razvija privreda i raste izvoz i cjelokupna ekonomija, što je model razvoja za budućnost.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije