fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKlikovac: Predlog Budžeta najavljuje poskupljenja

Klikovac: Predlog Budžeta najavljuje poskupljenja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predlog zakona o budžetu za ovu godinu najavljuje poskupljenja, pad standarda građana i uvećava državnu administraciju, ocijenjeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Član Glavnog odbora DPS-a, Andrija Klikovac, kazao je da će se ekonomski standard građana tokom godine smanjivati, a kompletna privreda je dobila poruku da je bitno uvećati državnu administraciju, a privreda kako se sama snađe.

„Od najavljene ekonomske renesanse ministra finansija Milojka Spajića došli smo do najave sprovođenja restriktivnih mjera fiskalne politike odnosno povećanja akciza na proizvode koje gotovo svi građani svakodnevno koriste“, naveo je Klikovac u saopštenju.

On je ocijenio da o tome da Vlada nema razvojnu ekonomsku viziju, govori najavljeno uvećanje akciza i cijena proizvoda.

„U proteklih 12 mjeseci crnogorska privreda, zbog pandemije koronavirusa, jedva preživljava, stopa nezaposlenosti u kontinuitetu raste, a kupovna moć se smanjuje. Umjesto da Vlada prati smjernice Međunarodnog monetarnog fonda i da stvori pretpostavke za povećanje potrošnje, dešava se potpuno suprotno“, rekao je Klikovac.

On je naveo da privreda dominantno zavisi od trgovine i uslužnih djelatnosti, a da nova povećanja cijena čine dvostruku štetu.

„Poslodavcima rastu troškovi poslovanja, smanjuje se likvidnost odnosno mogućnost redovnog iz-mirivanja zarada građanima, a u srednjem roku i otpuštanja zaposlenih, a građani će plaćati značajno više cijene, a samim tim će opadati životni standard“, kazao je Klikovac.

On je pitao da li će Vlada imati dovoljno mjesta u administraciji da primi sve ljude koji će ostati bez posla ili napuste privatni sektor.

„Povećanje akciza će smanjiti potrošnju proizvoda, kao i uvećati promet istih u sivoj ekonomiji, što će dovesti do manje poreske baze. Takva situacija i smanjena likvidnost privrede izazvaće i manju naplatu poreza na dodatu vrijednost (PDV), poreza i doprinosa i ostalih prihoda za budžet“, rekao je Klikovac.

Prema njegovim riječima, ko se i malo bavio ekonomskom analizom u vremenima svjetskih kriza, zna da su mjere fiskalne štednje i uvećanje nameta privredi i građanima rezultirale devastacijom privredne aktivnosti, primjer Južna Evropa u godinama krize od 2009. do 2011. godine.

„Danas ove zemlje sprovode suprotne mjere, zašto to ne radi Crna Gora“, pitao je Klikovac.

On je naveo da ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović govori da je Crnoj Gori potrebna bolja ekonomska konkurentnost, sa čime je svako saglasan.

„Međutim, da li se konkurentnost postiže većom cijenom usluga i proizvoda turističke privrede? Da li smo konkurentniji ako smo slabije avio dostupni odnosno cijena transporta turiste iz Zapadne Evrope je značajno veća“, pitao je Klikovac.

On je pitao da li je država konkurentnija u privlačenju stranih investicija ako je neizvjesna fiskalna politika, ako ukupna domaća privreda govori da Vlada nema sluha za razvoj preduzetništva i infrastrukturni razvoj države.

„Sve navedeno jasno govori da će u narednim mjesecima standard građana nazadovati, a uspješnost turističke sezone, u vremenu pandemije, dodatno biti neizvjesna i ugrožena. Možda svako i jeste za teretanu, ali nije svako za ministra finansija“, zaključio je Klikovac.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...