fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKina ubrzala obnovu rada i proizvodnje

Kina ubrzala obnovu rada i proizvodnje

Peking, (MINA-BUSINESS) – Kina je, nakon uspješne borbe protiv pandemije koronavirusa, unaprijedila obnovu rada i proizvodnje, a u posljednja dva mjeseca ubrzala i oporavak ekonomije, ocijenjeno je na godišnjoj konferenciji kineskog parlamenta.

Na otvaranju godišnje konferencije Svekineskog narodnog kongresa, odnosno kineskog parlamenta, na kojoj je prisustvovalo skoro tri hiljade poslanika, saopšteno je da je u aprilu dodatna vrijednost firmi porasla 3,9 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Taj pokazatelje je prošlog mjeseca iznosio minus 1,1 odsto, pa je rast od minusa do plusa bio izvan tržišnih očekivanja.

Kako je agenciji Mina-business saopštila novinarka China Media grupe, Yu Xi, ukupna količina maloprodaje robe široke potrošnje pala je 7,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Izvoz je na mjesečnom nivou porastao 8,2 odsto, što je takođe u velikoj mjeri premašilo očekivanja.

„Uz pokrenute fabrike i povratak u normalan život Kineza koji već mogu otići u kupovinu, restorane, a čak i putovati, tokom nedavnog praznika Međunarodnog dana rada broj putovanja u cijeloj Kini je iznosio 115 miliona“, saopšteno je na godišnjoj konferenciji.

Kineski premijer, Li Keqiang, saopštio je da je stopa rasta kineske ekonomije u prošloj godini iznosila 6,1 odsto na 99,1 biliona juana (CNY).

Kako je naveo Li, novo zapošljavanje u ruralnom području Kine u prošloj godini je iznosilo 13,52 miliona, broj siromašnih stanovnika u seoskim području je smanjen za 11,09 miliona, dok je prosječni raspoloživi dohodak po stanovniku premašio 30 hiljada CNY.

Uprkos brojnim poteškoćama i izazovima, Kina je, kako je konstatovano, ostvarila glavne ciljeve ekonomskog društvenog razvoja u prošloj godini.

Godišnja konferencija kineskog parlamenta se po pravilu održava početkom marta svake godine, ali je ovogodišnja, zbog epidemije COVID-19, odložena za danas.

U odnosu na ranije godine, kada je trajala desetak dana, godišnja konferencija će sada trajati sedam dana.

Na godišnjoj konferenciji kineskog parlamenta je svake godine jedna od najvažnijih tema da premijer objavi godišnji radni izvještaj Vlade i da ga poslanici razmotre i usvoje.

Sastavni dio izvještaja je ne samo osvrt na situaciju u državi u prošloj godini u svim oblastima, već i ciljevi razvoja u novoj godini, tako da se godišnja konferencija smatra i kao prognoza razvojnog pravca najmnogoljudnije zemlje.

Iako javnost to nije očekivala, kineska Vlada u ovogodišnjem izvještaju nije iznijela prognoze rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu.

„Imajući u vidu veliku nesigurnost pandemijske i trgovinske situacije u svijetu, razvoj kineske ekonomije takođe se suočava s uticajem koji je teško predvidjeti“, navodi se u izvještaju.

Što se tiče ciljeva društvenog razvoja, Kina je postavila plan da otvori preko devet miliona novih urbanih radnih mjesta u ovoj godini.

Osim toga, očekuje se da će u ovoj godini dalja smanjenja poreza i naknada iznositi više od 2,5 biliona CNY, na način koji će pomoći srednjim, malim i privatnim preduzećima da svladaju poteškoće.

Kina takođe planira da izda bilion CNY, odnosno oko 141 milijardu USD, vladinih obveznica, za kontrolu bolesti COVID-19.

Stabilnost uz napredak, obezbjeđenje života građana i eliminisanje apsolutnog siromaštva su, kako se navodi u izvještaju, razvojni ciljevi.

Kada je riječ o problemima i poteškoćama, Li je kazao da zbog pandemije svjetska ekonomija doživljava veliku depresiju, lanac proizvodnje i snabdijevanja se suočava s preprekama, međunarodne investicije su smanjene, a tržište robe je nestabilno.

S tim u vezi, pada i kineska domaća potrošnja, investicije i izvoz, čime se povećava i pritisak na zapošljavanje i preduzeća, posebno mala i srednja.

Najčitanije