fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKIF doprinosi boljoj regionalnoj ekonomskoj saradnji

KIF doprinosi boljoj regionalnoj ekonomskoj saradnji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Komorski investicioni forum (KIF) Zapadnog Balkana, koji predstavlja 350 hiljada kompanija, trebalo bi da doprinese boljoj regionalnoj ekonomskoj saradnji i bude promoter te regije kao jedinstvene investicione destinacije, saopštio je predsjednik njegovog Upravnog odbora, Marko Čadež.

„Predlažemo da budemo pomoć u stvaranju arhitekture jedinstvenog regionalnog ekonomskog područja, kao i da počnemo sa sinhronizacijom potrebne dokumentacije u trgovini, veterinarskih i fitosanitarnih sertifikata, kao i carinskih procedura. To je od vitalnog interesa, jer te barijere mnogo koštaju naša preduzeća“, rekao je Čadež na otvaranju kancelarije generalnog sekretara KIF-a u Podgorici.

On je dodao da je KIF napravio elektronsku platformu za investiranje u region, u koju je uključena sva pravna regulativa i informacije potrebne za pronalaženje poslovnih partnera i grinfild projekte. U prvoj polovini godine biće, kako je naveo, organizovana promocija tog portala u saradnji sa Financial Timesom.

„Važno je da na taj način pošaljemo poruku da ovo postaje region uspjeha, a ne konflikta. Ne postoji prostor u Evropi i šire gdje možete očekivati takav povrat investicije kao na Zapadnom Balkanu. Ekonomije su stabilizovane, makroekonomski pokazatelji su dobri, rast je na zdravim osnovama, bazira se na investicijama i izvozu“, saopštio je Čadež.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije