fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKasalica: Privrednici prijete obustavom rada zbog fiskalizacije

Kasalica: Privrednici prijete obustavom rada zbog fiskalizacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Određene oblasti poslovanja poslednjih mjeseci intenzivno vrše pritisak da se odredbe Zakona o fiskalizaciji tumače tako da se ne odnose na njih, bez obzira što se njegova primjena priprema dvije godine, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija, Mila Kasalica, kazala je da taj Vladin resor prepoznaje specifičnosti rada određenih profesija, ali da ostaje posvećen primjeni Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i principa vladavine prava, piše Dan.

“Ministarstvo je dobilo informacije da se navodno namjerava obustavljati rad, iako je svim poreskim obveznicima u Crnoj Gori, osim izuzetaka iz člana 5 zakona, obaveza da registruju svoj promet”, rekla je Kasalica.

Ona je dodala da će se početkom narednog mjeseca obaviti dodatni razgovori o primjeni normi ovog zakona.

“Ministarstvo finansija prethodnih mjeseci, u saradnji sa Upravom prihoda i carina, kontinuirano radi na pripremi pune i efikasne primjene Zakona o fiskalizaciji. Veliki broj mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća restrukturirao je procese i procedure u prethodnom periodu, ulažući potrebna finansijska sredstva da ispune zakonske obaveze”, navela je Kasalica.

Ona je kazala da je u primjeni ovog zakona do sada prepoznato oko 100 softverskih kompanija, koje su za različite grane poslovanja razvijale softverska rješenja u skladu sa odredbama zakona.

Kasalica je podsjetila da Ministarstvo, uz nadležnu upravu, sistemski ohrabruje pridruživanje svih koji su obveznici iz člana 4 Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga da sprovedu potrebne korake.

“Trenutak razvoja crnogorske ekonomije zahtijeva da se nivo sive ekonomije svede na minimum. Subvencijama iz predstojećeg paketa mjera podrške privredi posredno apelujemo da se primjena Zakona o fiskalizaciji prihvati bez pritisaka i odbijanja zakonskih obaveza”, rekla je Kasalica.

Ona je podsjetila da je Vlada paketom za prvi kvartal ove godine obezbijedila i mjeru koja se odnosi na finansijsku podršku u uspostavljanju sistema za elektronsku fiskalizaciju.

“Takođe, Vlada će i paketom mjera podrške građanima i privredi za drugi kvartal ove godine subvencionisati dio troškova elektronske fiskalizacije kroz direktna budžetska davanja”, kazala je Kasalica.

Pravo na jednokratnu finansijsku pomoć u iznosu od 100 EUR imali su u prvom kvartalu obveznici koji posluju u nekoj od djelatnosti koje su novim paketom mjera prepoznate kao ugrožene, kao i oni koji su izmirili sve poreze i doprinose na zarade zaposlenih koji su dospjeli za plaćanje 30. septembra ili redovno izmiruju reprogramirane obaveze.

Poreski obveznici koji uspostave sistem elektronske fiskalizacije zaključno sa 31. martom ove godine, pravo na finansijsku pomoć ostvaruju bez podnošenja zahtjeva i bez potvrde o namjeni utrošenih sredstava, tako što će, nakon zvanične registracije, fiksni iznos finansijske pomoći biti uplaćen na njihov tekući račun, što će biti ubrzo učinjeno.

Najčitanije

Vrhovni sud

Opšta sjednica Vrhovnog suda u prvoj polovini maja

Podgorica, (MINA) – Opšta sjednica Vrhovnog suda, na kojoj bi trebalo da bude utvrđen...