fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzmjenama do pravičnijeg iznosa naknade za nezaposlene

Izmjenama do pravičnijeg iznosa naknade za nezaposlene

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Demokratski front (DF) predaće u skupštinsku proceduru Predlog izmjena Zakona o posredovanju pri zapošljavanju, koje bi trebalo da stvore ključne pretpostavke za uspostavljanje principa pravičnosti u pogledu iznosa novčane naknade za osobe koje su ostale bez posla.

Poslanica DF-a, Branka Bošnjak, kazala je da će Predlog izmjena sjutra biti predat u skupštinsku proceduru, imajući u vidu nepravednost postojećeg Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, i u očekivanju da će kriza izazvana pandemijom koronavirusa prouzrokovati rast broja nezaposlenih.

„Predloženim izmjenama stvara se normativni osnov za uspostavljanje pravednijeg i pravičnijeg obračuna novčane naknade za nezaposlene, kako bi država pomogla toj kategoriji socijalno ugroženih, posebno sada kad se očekuje neminovan rast broja nezaposlenih“, navela je Bošnjak u saopštenju.

Ona je podsjetila da je osiguranje od nezaposlenosti obavezan vid socijalnog osiguranja.

„Aktuelna stopa za doprinos za osiguranje od nezaposlenosti koja pada na teret zaposlenog iznosi 0,5 odsto, a isto toliko i ako pada na teret poslodavca. Zbog toga smo smatrali da je pravedno i pravično da visina naknade zavisi od iznosa zarade koju je osoba primala prije prestanka radnog odnosa, a ne da bude fiksna i unificirana za sve“, objasnila je Bošnjak.

U DF-u smatraju da bi osnovicu za utvrđivanje visine novčane naknade nezaposlenom trebalo vezati za prosjek osnovne neto zarade ostvarene u šestomjesečnom periodu prije prestanka radnog odnosa.

„Osobe koje ispunjavaju uslov za sticanje te naknade bi za prvih šest mjeseci primale 50 odsto utvrđene osnovice, a za preostalo vrijeme korišćenja 30 odsto“, rekla je Bošnjak.

Ona je dodala da je neophodno propisati maksimalan i minimalan iznos te naknade, zbog čega su predložili da ona za prvih šest mjeseci korišćenja ne bude viša od 70 odsto, a za preostalo vrijeme viša od 30 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori.

„Predlažemo da minmalni iznos naknade ne bude niži od 50 odsto iznosa minimalne zarade u Crnoj Gori“, kazala je Bošnjak.

Ona smatra da su važećim, fiksnim načinom obračuna od 108 EUR za sve, korisnici oštećeni ne samo tokom trajanja prava na novčanu naknadu, već i u budućnosti, jer će im zbog takvog nepravednog obračuna biti umanjen osnov za obračun penzije.

DF je predložio i korekcije odredbi koje se odnose na vrijeme trajanja prava na novčanu naknadu nezaposlenima, s obzirom na to da se osobe u srednjim i zrelim godinama mnogo teže uključuju na tržište rada i dolaze do novnog zaposlenja.

„Predložene izmjene treba donijeti po hitnom postupku i što prije uvesti načelo pravičnosti prilikom utvrđivanja visine novčane naknade, kako bi se smanjili štetni efekti po nezaposlene kojih će ovih dana, nažalost, biti mnogo više“, zaključila je Bošnjak.

Najčitanije