fbpx
NaslovnicaGlavna vijestIz Prve banke povukli 11,63 miliona EUR depozita

Iz Prve banke povukli 11,63 miliona EUR depozita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) je u posljednjih mjesec povukla 11,63 miliona EUR depozita koje je držala kod Prve banke i trenutno u toj finansijskoj instituciji ima oročeno osam miliona, saopštio je izvršni direktor kompanije Nikola Rovčanin.

“Krajem marta je iz Prve banke povučeno 3,63 miliona, pet miliona 5. aprila i tri miliona 8. aprila”, kazao je Rovčanin Danu.

Odbor direktora u EPCG je promijenjen 16. marta, dok je Rovčanin imenovan 25. marta.

EPCG je vlasnik oko petine akcija Prve banke i godinama je u toj banci, čiji je najveći pojedinačni akcionar Aco Đukanović, držala preko 20 miliona depozita.

“EPCG na današnji dan kod Prve banke ima oročeno još osam miliona. Svi ostali depoziti koji su istekli pošto je novo rukovodstvo stupilo na dužnost, nijesu reoročavani, a odluka o upravljanju sredstvima biće donijeta nakon temeljne analize. Rukovodićemo se interesima kompanije”, rekao je Rovčanin.

Odnosi EPCG i Prve banke, kako je naveo, biće predmet analize posebnih stručnih komisija koje će sagledati sve okolnosti i donijeti adekvatne zaključke.

“Veoma je važno strateški pristupiti ovoj temi imajući u vidu da EPCG već ima značajan udio u vlasničkoj strukturi, pa bi u skladu s tim trebalo donositi dugoročne planove u saradnji s nadležnim ministarstvom. EPCG mora strogo da vodi računa o svojim interesima i o svim stavkama imovine, bez obzira na to da li se radi o sopstvenim sredstvima ili o učešću u kapitalu”, saopštio je Rovčanin.

Osim depozita, EPCG je Prvoj banci dala subordinirani kredit od šest miliona 2010. godine, čija je naplata ranije odložena do 1. aprila 2024. godine.

“Prema podacima finansijske službe kompanije, kamata po osnovu subordinisanog duga definisana je u iznosu od 6,28 odsto, a od datuma plasmana EPCG je naplatila više od 5,5 miliona EUR”, rekao je Rovčanin.

On je naveo da je smanjenje plata menadžmentu neminovnost.

“Novi Statut kompanije, koji je usvojen na posljednjoj Skupštini akcionara predviđa posebne stalne komisije za politiku naknada, pa sam uvjeren da će u ovom segmentu biti umanjenja”, poručio je Rovčanin.

On je po dolasku u EPCG pokrenuo postupak prodaje 22 automobila, dok je 60 parkirano, odnosno može se koristiti isključivo za poslovne potrebe u toku radnog vremena.

“Troškove reprezentacije koji su prošle godine dostigli 58 hiljada EUR ograničio sam na oko 16 hiljada EUR, uz drastično smanjenje ove stavke članovima menadžmenta, u pojedinim slučajevima i po tri puta”, kazao je Rovčanin.

Za nepun mjesec od imenovanja, kako je kazao, donio je odluke o racionalizaciji troškova poslovanja u dijelu službenih automobila, dnevnica, goriva i troškova reprezentacije.

Najčitanije