fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIstraga protiv desetine preduzeća i građana

Istraga protiv desetine preduzeća i građana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) donijelo je naredbu za sprovođenje istrage protiv desetine preduzeća i građana za koje se sumnja da su utajili porez na štetu državnog budžeta u iznosu oko milion EUR, pišu Dnevne novine.

SDT je, nakon izviđaja i ostalih istražnih radnji, došlo do osnova sumnje da je desetina preduzeća i građana na organizovani način obavilo utaju poreza i doprinosa u dužem vremenskom periodu.

Oni su, prema saznanjima lista, navodno, prema ustaljenoj šemi koristeći poslovne strukture svojih, ali i tuđih firmi, izvlačili dobit stečenu poslovanjem preduzeća na osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa i troškova, koja se vlasnicima preduzeća vraćala u gotovini.

To je nastavak opsežne akcije kodnog naziva Vardar koja je realizovana u septembru. Tada su po nalogu specijalnog tužioca službenici kriminalističke policije uhapsili devet osoba protiv kojih je u prethodnom periodu podnijeta krivična prijava tužilaštvu zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije u vezi krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, sve u produženom trajanju.

Preduzimajući operativne i druge aktivnosti, na osnovu prikupljene dokumentacije, došlo se do sumnje da su Podgoričani Muamer Avodivić, Eldin Ramović, Mladen Đukić i Budvani Dejan Radomirović i Drago Gavrilović, u svojstvu ovlašćenih lica i angažovanih posrednika za preduzeća Ibograd, DIL Commerce, Benny P, AM Siga, Bečići propertis i Zeta beton grup, počinili navedena krivična djela.

Oni su, kako se sumnja, ta krivična djela počinili tako što su, koristeći poslovne strukture navedenih i drugih preduzeća, izvlačili dobit stečenu poslovanjem na osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa i troškova, koja se vlasnicima vraćala u gotovini, čime su pričinila štetu budžetu Crne Gore za iznos utajenog poreza u iznosu od 1,2 miliona EUR.

Najčitanije

Krapović: Države ZB moraju imati mjesto u evropskim strukturama

Podgorica, (MINA) – Države Zapadnog Balkana (ZB) moraju imati svoje mjesto u evropskim strukturama,...