fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInicijativa doprinosi razvoju lučkih potencijala

Inicijativa doprinosi razvoju lučkih potencijala

Budva, (MINA-BUSINESS) – Jadransko-jonska inicijativa (JJI) ima veliku mogućnost da doprinese daljem razvoju lučkih potencijala i monitoring pomorskog saobraćaja, ocijenjeno je na okruglom stolu koji je u Budvi organizovalo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva.

Iz tog Vladinog resora je saopšteno da je predstavnik Sekretarijata JJI, Filipo Alabardi, kazao da inicijativa može da doprinese daljem razvoju potencijala luka, ali i monitoringa pomorskog saobraćaja.

Učesnici okruglog stola, organizovanog u okviru predsjedavanja Crne Gore Jadransko-jonskom inicijativom, razgovarali su o razvoju saobraćajne mreže između luka u tom regionu, kao i o unaprijeđenju lučke infrastrukture, uključujući strukturu i lučke servise koji su od izuzetnog značaja za poboljšanje povezanosti među zemljama.

Generalni direktor Direktorata za pomorski saobraćaj, Vladan Radonjić, kazao je da je danas mnogo bolja situacija nego prije pet godina, kada sistemi za sigurnost plovidbe nijesu bili toliko razvijeni i kvalitetni, niti su u tolikoj mjeri implementirane odredbe međunarodnih konvencija.

“S pravom možemo da kažemo da pripadamo familiji Evrope u dijelu dostignuća u sigurnosti plovidbe, bezbjednosti u lukama, pa i zaštite mora od zagađenja koja treba i dalje da se unaprjeđuje”, naveo je Radonjić.

Iz Ministarstva saobraćaja je saopšteno da Crna Gora smatra da su Jadransko i Jonsko more među najvećim prirodnim, ekonomskim i razvojnim resursima, zbog čega je i pristupila Jadransko-jonskoj inicijativi, kao regionalnoj strukturi, koja u primarnom fokusu ima valorizaciju potencijala i promociju zajedničkih vrijednosti država te regije.

Generalna direktorica Direktorata za pomorsku privredu u Ministasrtvu saobraćaja i pomorstva, Maja Mijušković, kazala je da Crna Gora u okviru predsjedavanja Jadransko-jonskom inicijativom podržava intenzivniju saradnju sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Grčkom, Italijom, Srbijom i Slovenijom.

“U svojstvu predsjedavajućeg, Crna Gora namjerava da nastavi da promoviše dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju u cilju daljeg pospješivanja razvoja i rasta ove regije, kroz ojačanu ulogu JJI i Strategije EU za Jadransko-jonski region“, rekla je Mijušković.

Ona je dodala da je jedan od ciljeva u godini predsjedavanja Crne Gore JJI i fokusiranje na promovisanju zajedničkih aktivnosti u oblasti pomorske privrede i saobraćaja.

Okrugli sto bio je prilika i da se razmijene iskustva na temu VTMIS-a, Port State Control, zaštitu mora od zagađenja, razvoj kruzinga i nautičkog turizma, upravljanja lukama i razvoja pretovara tereta, kao i obavljanje lučkih usluga.

Najčitanije