Naslovnica MINA Business Indeksi u zelenom

Indeksi u zelenom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad prometa i rast indeksa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Vlada usvojila rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 je ojačao 0,4 odsto na 713,21 poen, dok je MONEX porastao 0,7 odsto na 10.317,34 boda.

Promet, realizovan kroz 23 transakcija, iznosio je 129,54 hiljade EUR i bio je 21 odsto manji od prošlosedmičnog.

Vlada je u četvrtak usvojila rebalans budžeta prema kojem se, na osnovu definisanih pretpostavki, realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini procjenjuje na 6,8 odsto, dok se u narednoj očekuje postepen i djelimičan oporavak i rast ekonomije od 4,9 odsto.

Državnom budžetu u ovoj godini, prema rebalansu koji je predstavio ministar finansija Darko Radunović, ukupno će nedostajati oko 877,49 miliona EUR.

Na osnovu očekivanog nivoa prihoda i rashoda budžeta, planirani nivo deficita budžeta iznosi 335,89 miliona EUR ili 7,3 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na prvobitno planirani veći je za 285,93 miliona EUR.

Prema projekcijima, procjenjuje se ostvarenje od oko 650 miliona EUR prihoda od turizma, što je oko 450 miliona manje u odnosu na prošlu godinu, pa se može govoriti o realnom padu od 40 odsto na godišnjem nivou.

Izvorni prihodi budžeta procjenjuju se da će biti niži za 349,37 miliona EUR odnosno 17 odsto. Očekuje se da će javni dug rasti do iznosa od 82,5 odsto BDP-a.

Radunović je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade kazao da je pandemija koronavirusa šok za ekonomiju cijelog svijeta i da praktično nema države čija ekonomija ne trpi.

„Tokom dva mjeseca je praktično stala cijela svjetska ekonomija, kao što cijeli svijet pravi nove proračune i projekcije tako to radimo i mi u Crnoj Gori. Ovo što mi radimo rade gotovo sve zemlje svijeta – prilagođavaju budžet novim okolnostima“, saopštio je Radunović.

Na tržištu kapitala rasle su akcije Hipotekarne banke 7,8 odsto na 900 EUR, Crnogorskog Telekoma 3,3 odsto na 1,25 i kompanije Sveti Stefan hoteli Budva 1,3 odsto na 2,3 EUR.

Poskupile su i akcije Luke Bar 4,4 odsto na 24,12 centi.

Gubio je Zetatrans 6,6 odsto na 83,2 centa, Crnogorski elektroprenosni sistem 2,6 odsto na 58,51 cent i Hotelska grupa Budvanska rivijera neznatno na 5,15 EUR.

Prošlosedmičnu cijenu zadržao je Jugopetrol deset EUR, kao i Abosulte Bar i Republički zavod za urbanizam i projektovanje 33 centa, odnosno 40 centi.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je ove sedmice saopštila da je zahtjeve za subvencije za aprilske zarade zaposlenih podnijelo nešto preko 15 hiljada preduzeća, od čega je isplaćeno njih 96,2 odsto u ukupnom iznosu od 16,3 miliona EUR. Već je počelo prijavljivanje preduzeća i preduzetnika za subvencije za maj.

Ove sedmice je i prvi čarter sa 95 radnika kineske China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja realizuje prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa, stigao u Crnu Goru.

“Na taj način je počeo proces povratka kineskih radnika u Crnu Goru kako bi se završio projekat izgradnje prioritetne dionice autoputa“, kazali su agenciji Mina-business iz kompanije.

Svi radnici su prije kretanja u Crnu Goru testirani na koronavirus, a CRBC je odlučio da ih, iako to nije bilo propisano, stavi u sedmodnevnu izolaciju.

Kada je u pitanju turizam, u ponedjeljak su turisti iz evropskih zemalja počeli da ulaze u Crnu Goru, čim je stupila na snagu mjera ulaska bez karantina za građane država sa manje od 25 aktivnih slučajeva koronavirusa na 100 hiljada stanovnika.

Takođe su iz Turističke organizacije Budva (TOB) saopštili da trenutno na budvanskoj rivijeri odmara oko 300 gostiju.

Prema podacima Ministartsva finansija, prihodi budžeta su u prva četiri mjeseca ove godine, usljed ograničene ekonomske aktivnosti uzrokovane sprovođenjem mjera za zaštitu stanovništva od pandemije koronavirusa, iznosili 499,7 miliona EUR, što je 71,5 miliona EUR manje u odnosu na planirane.

U dokumentu Ministarstva o izvršenju budžeta za period od januara do aprila objašnjeno je da je negativno odstupanje prihoda rezultat pada ekonomske aktivnosti usljed sprovođenja mjera Vlade na zaštiti zdravlja stanovništva, usljed čega je veliki dio privredne aktivnosti ograničen ili obustavljen u aprilu.

Izdaci budžeta su u prva četiri mjeseca ove godine iznosili 622,7 miliona EUR i manji su u odnosu na planirane 135,8 miliona EUR, odnosno 17,9 odsto.

Kapitalni budžet je u periodu od januara do aprila realizovan u ukupnom iznosu od 34,9 miliona EUR, što je 41,7 miliona manje od plana odnosno 25,2 miliona manje u odnosu na prošlu godinu.

Dinamika kretanja budžetskih prihoda i rashoda je u prva četiri mjeseca uticala na ostvarenje deficita budžeta u iznosu od 123 miliona EUR, koji je 64,3 miliona ili 34,3 odsto manji u odnosu na planirani.

Najčitanije

Indeksi u crvenom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Pad indeksa i manji promet obilježili su ovu sedmicu na Montenegroberzi. Na...