fbpx

Indeksi u crvenom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad indeksa i manji promet obilježili su ovu sedmicu na Montenegroberzi.

Na Montenegroberzi je pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 oslabio 1,36 odsto na 716,55 poena, a MONEX 0,27 odsto na 10.400,9 boda.

Promet je iznosio 32,67 hiljada EUR i bio je 1,5 puta manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 26 transakcija.

Najveći udio u prometi imale su akcije Hipotekarne banke, i to 41,32 odsto.

Smjernice makroekonomske i fiskalne politike, koje je Vlada usvojila, pokazuju da će prosječna stopa rasta crnogorske ekonomije, prema sadašnjoj projekciji, za period od ove do 2023. godine iznositi 1,4 odsto, pri čemu će dobri ekonomski rezultati biti privremeno prekinuti usljed pandemije koronavirusa.

Vlada je u četvrtak, bez održavanja sjednice, usvojila Smjernice za period od ove do 2023. godine, u kojima je konstatovano da će dobri rezultati Crne Gore na ekonomskom planu u protekle tri godine privremeno biti prekinuti usljed simetričnog eksternog šoka na ekonomije širom svijeta, izazvanog pandemijom virusa Covid-19.

„Prosječna stopa rasta crnogorske ekonomije u prethodne tri godine iznosila je 4,4 odsto, dok će, prema sadašnjoj projekciji, u periodu od ove do 2023. godine iznositi 1,4 odsto, kao posljedica procijenjenog pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 6,8 odsto u ovoj godini, a potom snažnijeg oporavka i privrednog rasta po prosječnoj stopi od 4,2 odsto u naredne tri godine“, navodi se u saopštenju.

Akcija Centra za odmor, rekreaciju i liječenje Igalo, pala je 16,7 odsto na tri EUR, Jadran Perasta 15,6 odsto na 2,11 EUR, Jugopetrola 5,2 odsto na 9,2 EUR i Elektroprivrede (EPCG) neznatno na 3,48 EUR.

Dionica Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) pala je 1,6 odsto na 61 cent.

Iz kompanije je saopšteno da je CGES u prvih šest mjeseci na osnovu efekta od komercijalne upotrebe podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije prihodovao 5,8 miliona EUR.

Iz CGES-a su kazali da je puštanje u rad podmorskog kabla za posljedicu imalo povećanje interesovanja za prekogranične prenosne kapacitete na svim granicama Crne Gore gdje postoje interkonektivne veze.

“Prihod CGES-a po osnovu alokacije prekograničnih prenosnih kapaciteta na granici sa Italijom za prvih šest mjeseci ove godine iznosi 2,47 miliona EUR, ali na ovaj iznos svakako treba dodati i iznos od 1,2 miliona EUR, koji je već ugovoren za period do kraja ove godine, na godišnjoj aukciji”, rekli su Pobjedi predstavnici CGES-a.

Rasle su akcije Hipotekarne banke 7,8 odsto na 900 EUR, a Zetatransa neznatno na 84,2 centa.

Sedmicu je obilježilo i konsultativno saslušanje guvernera Centralne banke (CBCG), Radoja Žugića u Skupštini, na kojem je kazao da su banke tokom tri mjeseca moratorijuma na otplatu kredita obračunale 19 miliona EUR kamate.

On je na pitanje da li je trebalo otkazati kamate na moratorijum, pitao da li je neko došao da toči gorivo, a da ga ne plati.

„Mi smo izveli procjenu kamate prije njene realizacije prema Vladi na bazi prethodnih podataka, koja je iznosila 36 miliona EUR. Međutim, obračunata kamata je nešto iznad 19 miliona EUR i za građane i za kompanije“, rekao je Žugić na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet.

On je kazao da je blizu 64 hiljade klijenata prihvatilo takvu vrstu moratorijuma, dok je iznos blokiranih sredstava iznosio 1,32 milijarde EUR.

Akcija Trenda ostala je na prošlosedmičnih 4,91 cent, a njime je trgovano za ukupno 245,5 EUR.

Ukupan promet na Montenegroberzi u junu je iznosio 371,35 hiljada EUR i bio je oko 87 odsto manji nego u maju.

„U poređenju sa junom prošle godine, promet je manji 66 odsto. Prosječan dnevni promet iznosio je 16,88 hiljada EUR, a veći dio, odnosno 77 odsto, ostvaren je na slobodnom tržištu“, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

Za 22 dana trgovanja u junu su zaključene 153 transakcije. Od ukupnog broja transakcija, 64 odsto je zaključeno na slobodnom tržištu.

„Trgovinom akcijama 25 kompanija, ne uključujući akcije fondova i obveznice, ostvareno je 336,05 hiljada EUR prometa ili 90 odsto ukupnog i zaključene su 144 transakcije“, dodaje se u Biltenu.

Najčitanije