fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi potonuli više od dva odsto

Indeksi potonuli više od dva odsto

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u srijedu su potonuli više od dva odsto, pri čemu je pad cijena dionica nastavljen i nakon poruka iz američke centralne banke.

Dow Jones je skliznuo 2,05 odsto na 30.303 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,57 odsto na 3.750 bodova, a Nasdaq indeks 2,61 odsto na 13.270 bodova.

Početkom sedmice ti indeksi su dostigli rekordne nivoe zahvaljujući, između ostalog, najavama novih podsticajnih fiskalnih mjera.

Cijene dionica već mjesecima rastu na osnovu fiskalnih i monetarnih podsticaja, ali najveća svjetska ekonomija još se nije sasvim oporavila od koronakrize.

Stoga su se ulagači, zabrinuti zbog visokih cijena dionica, daljeg rasta broja novozaraženih od koronavirusa i neujednačene distribucije vakcina u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), u srijedu odlučili na prodaju akcija, što je dovelo do najvećeg dnevnog pada indeksa od kraja oktobra.

Ulagače nije ohrabrilo ni saopštenje zvaničnika Fed-a, koji su nakon dvodnevne sjednice poručili da će ključne kamatne stope ostati nepromijenjene na izuzetno niskim nivoima blizu nule, da će nastaviti da kupuju obveznice i da su spremni da podrže ekonomiju sve dok se sasvim ne oporavi od pandemije koronavirusa.

Tempo oporavka privrede i zaposlenosti posljednjih mjeseci je usporio, pri čemu je slabost najizraženija u sektorima koji su pod najvećim uticajem pandemije, poručili su iz centralne banke.

Iako iz Fed-a poručuju da će nastaviti da podržavaju ekonomiju, cijene su dionica dodatno pale nakon poruka centralne banke, pa se čini da su se ulagači nadali optimističnijem osvrtu na ekonomsku situaciju.

„S obzirom na dalje širenje koronavirusa i spori proces vakcinacije, američka ekonomija će vjerovatno u prvom tromjesečju izgubiti na zamahu. A kako se sada čekaju fiskalni podsticaji, sumnjamo da će Fed ovog mjeseca poduzeti neku akciju”, rekla je Seema Shah iz Principal Global Investorsa.

Zbog toga su u srijedu kvartalni poslovni rezultati kompanija bili u drugom planu. Tako je, primjera radi, cijena dionice Microsofta porasla samo oko 0,2 odsto, iako je taj softverski div dan prije objavio znatno bolje rezultate nego što se očekivalo.

S obzirom na visoke cijene dionica, iako koronakriza još nije završena, ulagači se posljednjih dana plaše da bi balon na Wall Streetu mogao pući. Pojedini analitičari upozoravaju da se odnos cijena i zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa kreće na najvišim nivoima od 2000. godine, uoči izbijanja dot.com krize.

Da je na tržištu puno špekulacija pokazuje i primjer trgovine videoigara GameStop. Cijena dionice te kompanije porasla je u dvije sedmice s otprilike 20 na 347 USD, što je posljedica borbe između malih investitora, koji podižu cijenu te akcije, i fondova i drugih profesionalnih ulagača, koji su igrali na pad cijene.

Zbog nesigurnosti na tržištu sve više ulagača osigurava svoje portfolije od mogućeg daljeg pada cijena dionica. Zbog toga je u srijedu takozvani VIX indeks “straha” Čikaške berze opcija skočio na 37 bodova, najviši nivo u posljednja tri mjeseca.

I na evropskim berzama cijene dionica su oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,3 odsto na 6.567 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,81 odsto na 13.620 bodova, a pariski CAC 1,16 odsto na 5.459 bodova.

Najčitanije