fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi pali zbog napetosti na Bliskom istoku

Indeksi pali zbog napetosti na Bliskom istoku

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Indeksi na svjetskim berzama pali su nakon pet sedmica rasta, što je posljedica jačanja napetosti na Bliskom istoku, nakon što je u američkom vazdušnom napadu u Iraku ubijen iranski general.

Na Vol stritu je Dow Jones oslabio neznatno na 28.634 boda, S&P 500 je skliznuo 0,17 odsto na 3.234 poena, dok je Nasdaq indeks ojačao je 0,16 odsto, na 9.020 bodova, prenosi Hina.

Prvi pad Dow Jones i S&P 500 indeksa nakon pet sedmica rasta posljedica je zabrinutosti ulagača zbog rasta napetosti na Bliskom istoku, nakon što je u petak u vazdušnom napadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na aerodrom u Bagdadu ubijen moćni iranski general Qassem Soleimani, a poginuo je i zapovjednik iračke policije, Abu Mehdi al-Mouhandis.

Pentagon je potvrdio da je američki predsjednik, Donald Trump, naredio likvidaciju Soleimanija.

“Američka vojska je na predsjednikovu zapovijed donijela odlučne obrambene mjere kako bi zaštitila američko osoblje u inostranstvu likvidirajući Qassema Soleimanija”, saopštilo je američko Ministarstvo obrane.

Iranski vrhovni vođa, Ali Hamnei, i predsjednik Hasan Rohani pozvali su na osvetu.

“Iran i drugi slobodni narodi regije će se osvetiti zločinačkoj Americi”, zaprijetio je Rohani.

Napetosti između SAD-a i Irana traju već mjesecima zbog američkih ekonomskih sankcija koje su naštetile iranskoj privredi.

Ulagače je zabrinuo i slabiji nego što se očekivalo podatak iz američke ekonomije, koji ukazuje na usporavanje rasta.

Institut za menadžere nabavke (ISM) saopštio je da je u decembru fabrička aktivnost pala najviše u više od deset godina.

„Cijene dionica su pale zbog slabih pokazatelja o proizvodnoj aktivnosti i geopolitičkih napetosti. Uz to, čini se da je tržište precijenjeno”, rekao je strateg u firmi Robert W. Baird, Michael Antonelli.

S&P 500 indeks neprestano je rastao pet sedmica i dostizao rekordne vrijednosti, zahvaljujući optimizmu ulagača zbog dogovora između SAD-a i Kine o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, prema kojemu će Vašington smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Trump je ranije kazao da će taj sporazum biti potpisan u Vašingtonu 15. januara.

Time bi trebalo da se završi trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije, koji je trajao više od godinu i po i koji je izazvao usporavanje rasta globalne privrede.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,3 odsto na 7.622 boda, a frankfurtski DAX 0,9 odsto na 13.219 poena. Pariski CAC ojačao je 0,1 odsto na 6.044 boda.

Na berzi u Tokiju, Nikkei indeks je skliznuo 0,8 odsto na 23.656 poena.

Najčitanije