fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi neznatno oslabili

Indeksi neznatno oslabili

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Veći promet i neznatan pad indeksa obilježili su ovu sedmicu na Montenegroberzi, u kojoj je Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozirao pad crnogorske ekonomije u ovoj godini od 12 odsto.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 i indeks MONEX pali su neznatno na 652,90 poena, odnosno 9.819,55 bodova.

Promet, realizovan kroz 20 transakcija, iznosio je 155,13 hiljada EUR i bio je 37 odsto viši od prošlosedmičnog.

Najveći udio u prometu činile su državne obveznice, i to 64,5 odsto.

Crnogorska ekonomija bi, prema najnovijim prognozama MMF, u ovoj godini trebalo da oslabi 12 odsto, dok je u aprilu ta organizacija prognozirala pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od devet odsto.

U najnovijim oktobarskim ekonomskim izgledima, u koje je agencija Mina-business imala uvid, navodi se da bi BDP u narednoj godini trebalo da ojača 5,5 odsto.

Stručnjaci MMF-a u izvještaju procjenjuju rast crnogorske ekonomije u 2025. godini tri odsto.

MMF, kada je u pitanju bilans tekućeg računa u Crnoj Gori, u ovoj godini predviđa manjak od 14,2 odsto, narednoj 13,6 odsto, a za 2025. godinu 9,1 odsto.

Najviše su ove sedmice porasle akcije kompanije Industriaimport-Industriaimpex 20 odsto na 17 EUR.

Poskupila je i dionica Instituta “Simo Milošević” tri odsto na 26,8 EUR.

Gubili su Montecargo 23,7 odsto na 24,2 centa i Elektroprivreda (EPCG) 0,7 odsto na tri EUR.

Kod dosta kompanija cijena akcije se zadržala na prošlosedmičnom nivou, pa je kod Centralno klirinškog depozitarnog društva iznosila 5,4 EUR, Centra Igalo tri EUR, Citadel group 68,5 centi, Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) 52,7 i Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje 40 centi.

Ove sedmice je Državna revizorska institucija (DRI) dala pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijsku reviziju Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za prošlu godinu i negativno na pravilnost.

Kolegijum DRI, kojim je rukovodio predsjednik Senata Milan Dabović, uradio je finansijsku i reviziju pravilnosti Predloga zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu.

Finansijskom revizijom Predloga zakona o završnom računu prošlogodišnjeg budžeta su utvrđene manje nepravilnosti, koje nijesu materijalno značajne u odnosu na postavljene kriterijume za finansijsku reviziju.

Revizijom pravilnosti Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za prošlu godinu utvrđeno je da potrošačke jedinice nijesu u svim materijalno značajnim aspektima uskladile poslovne aktivnosti sa zakonskim i drugim propisima koji regulišu budžetsko poslovanje u Crnoj Gori.

Takođe, sedmicu je obilježila i vijest da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podnijelo krivičnu prijavu protiv biznismena i predsjednika Atlas grupe, Duška Kneževića, zbog sumnje da je zloupotrebom položaja u privrednom poslovanju oštetio Jadranski sajam za oko 20 miliona EUR.

Tužiteljka Lidija Vukčević kazala je, na konferenciji za novinare SDT-a, da je u predmetu Jadranski sajam SDT prikupio dokaze u vezi sa privatizacijom te kompanije i raspolaganjem nepokretnostima koje su bile u njenom vlasništvu.

Ona je navela da je podnešena krivična prijava i protiv izvršnog direktora Jadranskog sajma, V.R, D.V. koji je ovlašćena osoba u tom preduzeću, i direktora dvije povezane firme Đ.P. i R.F, zbog zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju.

Knežević je u odgovoru na navode SDT-a naveo da mu je drago što je otvorena istraga u slučaju Jadranski sajam i poručio da nijesu oštećeni ni Opština Budva, ni manjinski akcionari.

Najčitanije