fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi na rekordnim vrijednosti

Indeksi na rekordnim vrijednosti

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama ove sedmice su dostigle najviše vrijednosti u istoriji, zahvaljujući optimizmu ulagača na početku nove godine i popuštanju napetosti na Bliskom istoku.

Dow Jones indeks na Vol stritu ojačao je 0,7 odsto na 28.823 boda, dok je S&P 500 porastao 0,9 odsto na 3.265 poena, a Nasdaq indeks 1,8 odsto na 9.178 bodova.

Pred kraj sedmice, MSCI indeksa svjetskih berzi, koji prati cijene dionica u 49 zemalja, dostigao je najviše vrijednosti u istoriji, najviše zahvaljujući rekordima na Vol stritu, kao i rekordu STOXX 600 indeksa vodećih evropskih dionica.

A dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se popuštanju napetosti na Bliskom istoku, prenosi Hina.

Nakon iranskih raketnih napada na vojne baze u Iraku u kojima su stacionirani američki vojnici, američki predsjednik, Donald Trump, najavio je ekonomske sankcije Iranu, ali se suzdržao od novih vojnih akcija.

Iranski ministar vanjskih poslova poručio je da je raketnim napadima na američke snage u Iraku zaključen odgovor Teherana na ubistvo generala Qassema Soleimania.

Napetosti na Bliskom istoku traju od prošle sedmice kada je u američkom vazdušnom napadu u Bagdadu ubijen taj moćni iranski general, a Iran najavio osvetu.

I dok su napetosti na Bliskom istoku popustile, u fokus ulagača ponovno su ušli trgovinski odnosi između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, jer je Peking potvrdio da će zamjenik premijera Liu He naredne sedmice u Vašingtonu potpisati prvu fazu trgovinskog sporazuma.

Trump je poručio da će Vlada uskoro započeti pregovore s Kinom o drugoj fazi sporazuma, ali da bi mogao pričekati sa zaključenjem tog dijela sporazuma do završetka predsjedničkih izbora u novembru.

Prema prvoj fazi sporazuma, Vašington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

„Neke stvari koje su zabrinjavale ulagače odmaknute su na kraj stola, stoga tržište raste. Uz to, u prvom dijelu godine uvijek je puno novca koji nalazi svoj put do tržišta”, rekao je predsjednik firme, Chase Investment Counsel, Peter Tuz.

Naredne sedmice počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koja bi mogla određivati smjer tržišta narednih sedmica.

U anketi Rojtersa analitičari procjenjuju da je zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju bila 0,6 odsto manja nego u istom period prošle godine.

Ostvare li se te procjene, bio bi to drugi kvartal uzastopno kako zarade kompanija padaju.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,5 odsto na 7.587 bodova, a pariski CAC 0,1 odsto na 6.037 poena. Frankfurtski DAX skočio je dva odsto na 13.483 boda.

Na berzi u Tokiju Nikkei indeks je porastao 0,8 odsto na 23.850 bodova.

Najčitanije

Donirana sportska oprema OŠ ”Milorad Musa Burzan”

Podgorica, (MINA) - Crnogorski olimpijski komitet (COK), kompanije One i Sport Vision, uz podršku...